Проучване показва защо децата се нуждаят от бабите и дядовците си повече, отколкото си мислим

Проучване показва защо децата се нуждаят от бабите и дядовците си повече, отколкото си мислим

Бабите и дядовците изглежда имат близки отношения с внуците си. Всъщност повечето деца се чувстват по-близки с тях, отколкото със собствените си родители.

Обяснението за това вече не е загадка. Изследователите успяха да намерят отговорите и всеки баба и дядо заслужава да знае повече за тях.

 1. Те предлагат безусловна любов.

Бабите и дядовците обичат внуците си без очаквания. Те също така не искат нищо в замяна. Изливат сърцата си за децата, обсипват ги с много прегръдки и дори с домашно приготвени лакомства.

 1. Те учат на ценността на времето.

Бабите и дядовците винаги ще бъдат свидетели на важните събития на своите внуци. От деня на раждането им до деня, в който празнуват 18-ия си рожден ден, те ще бъдат там, за да предложат подкрепа и любов. Те знаят, че няма да бъдат наоколо вечно, затова се опитват да научат младите да ценят всеки момент.

 1. Те винаги са на разположение, за да предложат подкрепа.

Когато едно дете плаче, можете да очаквате, че баба или дядо ще бъдат до него. Това е добре, тъй като дава на детето някой, с когото да сподели мислите и чувствата си.

 1. Те познават нуждите на внуците си.

В къщата на баба винаги ще има храна за ядене и чисто легло за спане. Чадърът винаги ще е готов в случай на дъжд. Тя винаги ще има готов комплект чисти дрехи, дори ако я посетите, без да й кажете предварително. Бабите и дядовците винаги ще знаят от какво се нуждаят внуците им, дори без да им казват.

 1. Те са отворени да научават нови неща.

Виждате ли, бабите и дядовците нямат нищо против да се учат от по-младите. Всъщност те смирено ще поискат помощ, ако не са сигурни в нещо.

Повечето от тях не знаят как да използват компютри и смартфони. Ето защо молят децата и внуците си да им помогнат.

 1. Те разказват истории за своето време.

Много неща са се променили през годините. В наши дни младите хора се обличат по различен начин. Жените вече не използват същите техники за гримиране. Техниките за поддържане на мъже също са се променили.

Бабите и дядовците знаят, че времената са се променили. Това обаче не ги обезкуражава да споделят истории за миналото си.

 1. Те са отлични наставници.

Бабите и дядовците учат с думи и с пример. Това ги прави чудесни наставници на младото поколение. Те служат за пример.

 1. Те предлагат голямо приятелство.

Приятелството, което предлагат бабите и дядовците, не идва с очаквания и натиск от страна на връстниците. Това позволява на внуците им да се чувстват комфортно около тях. Те могат да бъдат себе си, без да се притесняват, че ще бъдат съдени или ругани.

 1. Те напомнят на децата да се забавляват.

В живота се случват лоши неща. Това обаче не означава, че винаги трябва да изпитваме горчивина от тях. Бабите и дядовците могат да напомнят на внуците си, че е напълно нормално да се смеят на тези неща и да подхождат с добро чувство към живота.

 1. Те дават усещане за стабилност в днешния много динамичен свят.

Разводът и раздялата са съвсем реални и това са неща, които оказват огромно влияние върху живота на децата. Когато родителите тръгват по своя път, присъствието на баба и дядо предлага усещане за стабилност на децата. Дори животът да е разстроен, те знаят, че баба им и дядо им са до тях.

11.Те правят децата много по-щастливи.

Изследователи от Оксфордския университет установяват, че децата, които са израснали с баба и дядо около себе си, са значително по-щастливи от тези, които не са. Наблюдава се и по-нисък процент на депресия.

 1. Те дават ценни житейски уроци.

Освен вкусните сладкиши и страхотните прегръдки, бабите и дядовците дават и много добри житейски уроци. Те преподават от собствения си опит и мъдростта, която са натрупали през годините. С уроците си те се надяват, че децата и внуците им ще могат да избегнат същите грешки, които те са допуснали в живота си.

 1. Те карат децата да са по-наясно с историята на своето семейство.

Бабите и дядовците служат като връзка с миналото. Те споделят истории за това какъв е бил животът преди и как са израснали. Дори споделят забавни истории за собствените си деца, което позволява на внуците им да научат повече за своите родители.

 1. Те винаги са на разположение, за да слушат.

Бабите и дядовците не съдят. Ето защо на децата им е по-лесно да споделят истории с тях. Те могат да разказват за своите надежди, мечти и дори проблеми, без да се притесняват от нищо друго.

 1. Те подхранват щастието.

Не е ясно как го правят, но бабите и дядовците имат тази специална способност да карат децата да се усмихват в един момент. Установено е също така, че близките отношения между баби и дядовци и внуци намаляват симптомите на депресия и при двете страни.