Отличен /6+/ за Шестия фестивал „Здравей, Здраве” в Стара Загора!

Понеже най-високата школска оценка у нас е 6, затова я пишем на „Здравей, Здраве” – екип: БОРЯНА УЗУНОВА, Евгения Атанасова, Поли Гънчева, Деляна Пашова,Гергана Панчева,Станка Стойчева, Ваня Дионисиева!

В неделя, 8 октомври 2023 г. още преди 10 часа пространството на и около Античната улица и Форума вече жужи и е в пълна бойна готовност. Към края си дори е паневритмия, в която участват в кръг много хора. Щандовете на базара са в пълна готовност, дори успявам да си взема кафе и вода.

Преминавайки в бърз ход, набелязвам разни примамливи ръчно правени козметики и „в движение” се сприятелявам  с дама-фармацевт, която ми препоръчва горещо крем с бяла дъвка за 50+. Грабвам го! Продължавам към мястото на лекцията на д-р Емилова /откога искам да се запозная с нея/. Дори успявам да я поздравя лично. Изглежда смайващо – чисто лице, ярко червило, което много и отива, супер модерно сако-яке, панталон с висока талия и обувки с модерната дебела подметка. В черно, стилно.

Един час права, час и повече седнала, за да раздава автографи върху книгата си, която се разграби. Д-р Емилова е много компетентна, обаятелна и речовита дама, а интелигентното и чувство за хумор е това, което ме изненада. Лекцията и бе за високото кръвно и тя, като действащ кардиолог, разказа стандартния и порочен начин, по който лекарите лекуват високото кръвно стъпка по стъпка. За д-р Емилова във всички възрасти на човек „най-прекрасното” кръвно е 110/70. Не бива да се вземат диуретици току-така, защото чрез урината заедно със солта излиза и калият, който е изключително отговорен за състоянието на тяло, мозък, сърце. Бетаблокерите пък правят мъжете импотентни. Не бива да се вземат и мултивитамини, защото човек трябва да има точна представа кои витамини и елементи му липсват и да се старае да ги набави главно с храната. Затова в клиниката на д-р Емилова се правят изследвания на 50 показатели, за да се назначи най-точният режим. Клиниката е в списъка на Ню Йорк Таймс на 5-тте най-добри уелнес клиники в света. За 30 години от създаването и през нея са преминали над 50 000 пациенти. Тази година пък и то съвсем наскоро д-р Емилова отбеляза своите лични 80 години в идеално здраве и дух, за което си говорихме в специално интервю за сайта ни Долап.бг.

Потвърждение на думите на д-р Емилова за предимството на храненето без месо, направи Ирена Григорова  в лекцията си „Чудотворните места и необяснимите находки”. „Траките не ядат нищо, което диша, не ядат месна храна и това е потвърдено от костните проби на намереното в гробницата на Свещари” – каза Ирена Григорова. Преди 2 години учените при разкопки у нас откриват и съдове за заквасване на сирене. „Нашето ДНК е направено със сирене”. Интересен беше разказът за свещените места в България с аязмо в тях – лековита вода. В шест такива места във водата са открити пробиотици и мляко /и то дори пастьоризирано/ може да се заквасва само с вода от тези места. Едно такова е скалният манастир „Свети Никола” в района на Луковит, Карлуково.

Уникално интересна презентация на месене на обреден хляб направи Йорданка Хаджийска. А след нея лектор бе един прекрасен млад човек с ясносини очи Славян Стоянов, а темата му бе „Българските шевици и здравето”. Славян е основател на Фестивал на шевицата и с него разговаряхме отново за сайта ни Долап.бг за хиляди неща около нашите шевици и защо са еднакви шарките на Котленските килими и на индианците от Южна Америка? Ще четете малко по-подир като време….

Боряна Узунова много държи да ме запознае с Илина Абаджиева от „Приятели на Даманхур в България”. Тича, търси я, намира я, звъни ми, защото пак съм  се застопорила на щандовете с козметика, намери ме, откриваме Илина, пренасяме се на пейка в малката градинка зад Театъра….Оставям се да ме омая един истински ангел – красива, вътрешно сияйна, с бели дрехи, с приказни обеци, коса, през която наднича слънцето….тази моя нова приятелка Илина е наистина невероятно ценно човешко същество! Нашият разговор ще прочетете скоро в сайта.

Вкусен веган бургер от Кая Фууд, билкова козметика от www.dobrozdrave.com и www.elichrysos.com, новата книга за д-р Емилова с автограф от нея – реални придобивки от базара и още много пожелани от очите качествени български стоки!

Вече шеста година този Фестивал е едно от най-смислените събития в града ни. Тази година направих един интересен кадър, който ми много ценен. На лекцията на д-р Емилова дойде млад, добре облечен, строен и слаб млад човек с дълга, чиста коса, с молитвена гривна на ръката. Седна на земята, подреди до себе си вода и грозде и скръсти крака. В тази поза бе през цялата лекция и си хапваше сладко грозде…Д-р Емилова също го забеляза и поздрави специално.

Този млад човек е символ за мен на здравия физически и психически човек, който има духовни търсения в този толкова материален и материалистичен свят. Което не значи, че е извън него, а напротив. Че си е направил своето място в него и обича да е сред своите си като енергия и излъчване хора.

„Дайте си бележника да ви пишем за шести път пълно шест, Боряна Узунова и девойки от „Здравей, Здраве”!

С обич

Уляна Кьосева