Книга и филм за „Рицарят на смеха“ представиха в Стара Загора

По покана на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора на 9 октомври 2023 г. журналистът Георги Тошев представи книгата си „Георги Парцалев. Хамлет от град Левски (2 доп. изд., Книгомания, 2022) и документалния филм „Рицарят на смеха“ (АРТ пръдъкшънс), посветени на артиста Георги Парцалев.
„Написах книга за човек, когото не съм познавал лично, а само по спомени от тийнейджърските ми години и от последните му години в Сатиричния театър- сподели авторът. – Това пътуване в живота на Парцалев беше много сложно. Оказа се, че по една или друга причина не е давал достатъчно интервюта, журналистите на са го търсили, а и той не е бил многословен пред тогавашните медии. Освен болестта, умира от левкемия на 66 г., последните години от живота му се оказват много драматични. В театъра просто не са го разпределяли в роли. Добрата новина е, че Парцалев има безспорни заслуги: Първата е, че той е единственият български актьор, който пълни с публика стадионите,заедно с Енчо Багаров. За съжаление, той е един от плеадата талантливи творци, който последен става „Народен артист“, но не е получил нито една награда – нито от театъра, нито от киното за неговия талант и неговите роли. Дори когато му съобщават, че ще получи награда и то за драматична роля за филма „Тримата от запаса“ и той отива на фестивала „Златна роза“ във Варна, оказва се, че не получава тази награда. И отново разочарование бележи творческия му път.“

Георги Тошев сподели, че се е срещнал с неговата братовчедка, че е направил последните интервюта за Парцалев с Татяна Лолова и Стоянка Мутафова за филма.

Книгата и филмът са много различни. В книгата е събрана неговата история от детството и ученичеството му от последните години. Той е от заможно семейство. Учил е за лекар. Преди да се дипломира, слабостта му към театъра и киното надделява и той е единственият не дипломиран актьор в създадения през 50-те години на ХХ век Сатиричен театър от Боян Дановски.

През годините има много спекулации за личния живот на Парцалев. Една от тях е, че бил подсъдим в края на 60-те години в прочутото дело, което се води в България спрямо хора на изкуството – хомосексуалисти. Парцалев никога не е бил подсъдим. Не е бит от народната милиция по време на първата демонстрация. Документите показват, че се е ползвал с протекцията на Людмила Живкова, която е предпазвала изявени творци с различни от установените политически убеждения.

В досието, което прочетох, има нещо много тъжно, сподели Георги Тошев.- Дори са известни авторите на доносите в ДС – негови колеги…От хора, които не само са били винаги с него на сцената, сядали са на неговата маса, той е плащал всички вечери, защото е бил щедър човек…Не мога да твърдя като журналист неща, на които не съм бил свидетел. Моята роля е колкото е възможно обективно да подредя пъзела на един човешки живот, за да остане за поколенията възможната истина. Впечатлен съм от неговия характер, който не излита от образа, който всеки от нас има за този много екцентричен, много смешен артист. Всъщност има характер, когато е бил казармата, катастрофата с Енчо Багаров, Стоянка Мутафова и Невена Коканова…Има толкова големи препятствия по пътя си и въпреки това намира сили да застава всяка вечер, до последните си часове на сцената и да се раздава на своята публика. Да преживее дори униженията на малките роли, когато си големият Георги Парцалев и когато за тебе би трябвало да пишат роли“.

Ролите му в театъра са многобройни – в „Чичовци“, „Импровизация“, „Краят на началото“, „Ревизор“, „Суматоха“…

Книгата „Георги Парцалев . Хамлет от град Левски“ включва малко известни факти за живота на актьора, части от интервюта и над 300 снимки, някои от които се публикуват за първи път.

В рамките на вечерта, посветена на Георги Парцалев, беше показана и 45 минутната лента „Рицарят на смеха“ с режисьор Георги Тошев, в която са включени и последните интервюта на актрисите Стоянка Мутафова и Татяна Лолова.

Киното го увековечава с филми като „Тримата от запаса“, „Петимата от Моби Дик“, „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Кит“, „Любимец 13“, „13-ата годеница на принца“. Парцалев е и незабравимият Чичо Манчо, който черпи децата с пържоли, докато трудно преглъща кебапчетата, заради снимка, улавяща го в изневяра в „Деца на море“.

Освен историята и изкуството на Георги Парцалев и книгата, и филмът са важен документ за времето, през което е живял и творил „Рицарят на смеха“.

Росица Ранчева