210 години от рождението на великия Джузепе ВЕРДИ (1813–1901) отбелязваме на 10 октомври 2023 г.

Гениалният италиански оперен композитор Джузепе Верди справедливо си е извоювал място сред най-великите музикални творци. В световната култура рядко са случаите музикант да си спечели толкова голяма популярност и такава трайна слава, каквато Верди е имал приживе и продължава да има. Малко творци са признавани така масово. А историята на музиката не познава друг композитор, от когото толкова много оперни произведения да се играят непрестанно. В света няма оперен театър, в който да не се поставят творбите на италианския майстор. Те заемат основен дял във всеки постоянен репертоар.

Оперите на Верди са най-любимо

най-достъпно и най-търсено музикално изкуство за всички любители на музиката. Коя е тайната на тази трайна и неувяхваща привлекателност на неговите опери? Тя се крие в дълбокото познаване на човешката душа, в искреното превъплъщаване на чувствата на хората в богати и сърдечни мелодии, в свободолюбивите идеи, вложени в произведенията му. Хуманизмът, прогресивността и демократичността на музиката на Верди са й осигурили голямата любов на слушателите и трайния успех.

Често наричат Верди „поет на най-дълбоките човешки чувства“,

а също така и „маестро на италианската революция“. Кое е вярното? И двете. Верди може да бъде охарактеризиран по още много начини. Наистина какво ли няма в неговите 26 опери? До кои страни от живота той не се е докоснал? Композиторът е писал и по революционни сюжети, пресъздавал е интимни човешки драми. Той има и исторически опери, вдъхновявали са го едни от най-значителните произведения на литературата. И навсякъде е убедителен. Защото, както казва композиторът, „хубаво е да обичаш правдата, но още по-хубаво е да я сътвориш“.

Джузепе Верди е роден на 10 октомври 1813 г.

в селото Ронколе край град Бусето в областта Парма. Произхожда от съвсем бедно семейство. Баща му е имал малка селска кръчма, но от нея едва успявал да припечели за прехраната на семейството си. Музикалните способности на момчето са открити от селския органист, когато Верди е на седем години. Макар и без квалифициран учител, Верди напредва в музиката и скоро става помощник на селския църковен органист. На 12-годишна възраст баща му го праща да учи в Бусето. Там Верди не изоставя заниманията си по музика. Само след три години той вече взима активно участие във филхармоничното дружество на града и написва първите си композиции. По това време Верди се сприятелява с търговеца Баредзи, който е голям любител на музиката. С годините дружбата им все повече укрепва и през 1836 г. Верди се оженва за дъщерята на своя благодетел.

През 1831 г.подпомогнат материално от Баредзи

Верди прави опит да постъпи в Миланската консерватория, но не го приемат. Тогава започва да учи частно при Винченцо Лавиня (1777–1837) — композитор и диригент в прочутия оперен театър „Скала“ в Милано. Това са първите истински уроци по музика на Верди. Лавиня е опитен педагог и не се ограничава само с уроците си, а изпраща Верди да присъствува на репетициите в операта. Верди има възможност да проучи много партитури на значителни оперни произведения. Оттук води началото си любовта на композитора към музикално-сценичното изкуство. На 24 години Верди е вече автор на първата си опера „Оберто граф Бонифачо“, изнесена с успех през 1839 г. в миланския театър „Скала“. Изпълнената през следващата година негова втора опера „Мнимият Станислав“ или „Крал за един ден“ претърпява провал. Неуспехът на творбата до голяма степен се дължи на факта, че композиторът е принуден да пише комична опера в най-тежките дни на своя живот: през 1840 г. само за два месеца от заразна болест умират двете му деца и жена му.

Джузепе Верди

се утвърждава като композитор след големия успех на поставената в „Скала“ трета негова опера — „Навуходоносор“ [У нас творбата е по-известна сред любителите на оперното изкуство под италианското й название „Набуко“ — б. р.] (либрето — Т. Солера) през 1842 г. „С тази опера започна всъщност моята творческа кариера“, споделя Верди. И действително в един кратък срок — до 1850 г. Верди написва 12 нови опери, между които „Ломбардци“ (1843, текст Солера), приета триумфално от публиката; „Ернани“ (1844, либрето от Пиаве по Юго), станала повод за бурни политически манифестации; „Двамата фоскари“ (1844, либрето Пиаве); „Жана д’Арк“ (1845, либрето Солера); „Алзира“ (1845, либрето С. Камарано); „Атила“ (1846, либрето Солера); „Макбет“ (1847, либрето по Шекспир от Пиаве); „Разбойници“ (1847, либрето по Шилер от А. Мафеи); „Корсарят“ (1848, либрето Пиаве); „Битката при Леняно“ (1849, либрето Камарано); „Луиза Милер“ (1849, либрето по „Коварство и любов“ на Шилер от Камарано) и „Аролдо“ (1850, либрето от Пиаве).

Тези опери от първия творчески период на композитора

са ценен принос в италианската оперна литература. С тях Верди си спечелва любовта и признанието на целия борещ се за освобождение италиански народ. В едно писмо до Верди Мадзини отбелязва: „Това, което Гарибалди и аз правим в политиката, което нашият общ приятел Ал. Мандзони прави в поезията, Вие правите в музиката. Сега Италия както никога се нуждае от Вашата музика.“ Верди развива активна дейност в подкрепа на революционните движения в своята страна. Той пише песни и химни, а операта му „Битката при Леняно“ се тълкува като призив към открито въстание.

От 1851 г. започва нов период в творчеството на Верди. Първите три опери от този период — „Риголето“, „Трубадур“ и „Травиата“ са посветени на по-общочовешки сюжети и особено на темата на борбата за човешко достойнство и освобождаване на личността. В тези произведения се разкрива изцяло геният на Джузепе Верди. Същото може да се каже и за оперите „Симоне Боканегра“, „ Сицилианска вечерня“ и „Бал с мски“, „Силата на съдбата“ и „Дон Карлос“. По това време Верди написва и едно друго голямо и също така вечно произведение — Реквием, посветен на поета Алесандро Мандзони.

В последния период на творчеството си Верди

написва само три музикално-сценични творби, наречени оперите на „стария Верди“ — „Аида“, „Отело“ и „Фалстаф”. Тези опери са връх на неговото реалистично изкуство, плод на дългогодишни творчески търсения. За първите две от тях Чайковски пише, че „старият Верди открива нови пътища в италианската музика“.
Оперното творчество на Верди се ползва с изключителна популярност и в България и повечето негови музикално-сценични произведения са поставяни и на старозагорската оперна сцена: „Навуходоносор“ („Набуко“), „Атила“, „Макбет“ , „Ернани“, „Трубадур“ , „Риголето“, „Травиата“, „Силата на съдбата“ , „Бал с маски“ — 1926, „Дон Карлос“ — 1936, „Аида“ — 1914, „Отело“ , „Реквием“ и др.
Джузепе Верди умира на 27 януари 1901 г. в Милано в дълбока старост, на 87-годишна възраст.
Източник: Любомир Константинов Сагаев . Книга за операта, Четвърто допълнено и преработено издание, Държавно издателство „Музика“, София, 1983

Интересни факти за Джузепе Верди

 • Основният оперативен противник на Джузепе Верди – Рихард Вагнер – е роден с него през същата година, но умира 18 години по-рано. Забележително е, че през годините композиторите никога не са се срещали, но в живота им има много кръстовища. Един от тях е Венеция. В този град имаше премиери “ Травиата“и“ Риголето”и Вагнер почина в Палацо Вендрамин Калерги. Хипотетичната среща на двама големи съвременници е темата на книгата на Ф. Верфел „Верди. Оперен роман. “
 • Родното село на композитора сега официално се нарича Ронколе Верди, а на негово име е и Миланската консерватория, в която музикантът не може да влезе.
 • Петата опера на композитора, „Ernani“, донесе на Верди рекорден хонорар за него, което му позволи да помисли за закупуване на собствено имение.
 • Британската кралица Виктория, след като присъства на премиерата на „Разбойниците“, записа в дневника си, че музиката е „шумна и банална“.
 • Маестрото правилно нарече „Риголето“ опера на дуети, почти напълно лишена от арии и традиционни хорови финали.
 • Смята се, че не всеки оперен театър може да си позволи да поставя „ Трубадур“ или
 • “ Маскарадна топка“, Защото и двамата изискват четири страхотни гласа едновременно – сопран, мецосопран, тенор и баритон.
 • Статистиката показва, че Верди е най-добре представен оперен композитор и „Травиата“ е най -изпълняваната опера на планетата.
 • „Viva VERDI“ е едновременно почит към композитора и акроним за поддръжниците на обединението на Италия, където VERDI означаваше: Vittorio Emanuele Re D’Italia (Виктор Емануил е кралят на Италия).
 • Има два “ Дон Карлос»- френски и италиански. Те се различават не само по езика на либретото, всъщност са две различни версии на операта. И така, кой от тях се счита за „истинския“ „Дон Карлос“? Невъзможно е да се отговори еднозначно на този въпрос, тъй като има разлики дори между версията, представена на премиерата в Париж, и тази, която е изпълнена на второто представление два дни по-късно. Има не една италианска версия, а поне три: първата, създадена за постановка в Неапол през 1872 г., версия с четири действия през 1884 г. за „Ла Скала“, версия с пет действия без балет през 1886 г. за представление в Модена. Най-известните, изпълнявани и пускани на дискове днес са класиката Френска версия „милански“ италиански.
 • От 1913 г. древният римски амфитеатър във Верона е домакин на годишен оперен фестивал Арена ди Верона. Първото представление беше „ Аида„ в чест на стогодишнината на Верди. През 2013 г. „Аида“ беше и центърът на юбилейната фестивална програма.