„Човек е интересна книга….“ – Николай Булгаков

Човек е интересна книга само когато сюжетът непрекъснато се променя и краят е неизвестен дори за автора.

Това, което хората обикновено наричат ​​съдба, всъщност е само съвкупността от грешките и глупостите, които са извършили. Най-добрите ви години от живота ще бъдат, когато разберете, че вашите проблеми принадлежат само на вас. И не вините майка си, околната среда или президента за тях. Осъзнаваш, че сам контролираш съдбата си.

Според древната мъдрост едно от основните условия за щастие е да можеш да седиш до хората, които обичаш. Просто трябва да седиш и да не правиш нищо. Погледнете се или дори не се поглеждайте. Насладата идва от това да сте заобиколени от хора, с които се чувствате добре. Вече няма нужда да се занимавате с нещо, да запълвате пространството със звуци. Достатъчно е мълчаливо да усетите присъствието им.

Когато човек ни нарани, най-вероятно самият той е дълбоко нещастен. Щастливите хора не са груби на опашките, не псуват в градския транспорт и не клюкарстват за колеги. Щастливите хора са в друга реалност. Не им трябва това. Когато живеете в хармония със себе си, можете да се разбирате с другите. Бъдете себе си. Не си играйте на приятелство. Не бъдете цинични по отношение на любовта – в сравнение с празнотата и разочарованието, тя е вечна като тревата.

След като спрете да приемате нещата лично, без да питате, веднага ще почувствате необикновен прилив на облекчение и свобода. Бъдете търпеливи – слънцето винаги ще изгрее рано или късно. Имайте повече, отколкото показвате, казвайте по-малко, отколкото знаете, и отвътре е същото. Използвайте и ценете това, което е наблизо и това, което имате, и не търсете нещо друго, особено с умовете, особено сега.

Оценяваме твърде малко това, което ни идва твърде лесно или евтино, но всъщност това е, което наистина ни трябва и имаме нужда, а не това, което е трудно или е през тръни към звездите. Всеки иска нещо да се случи и всеки се страхува нещо да не се случи. Но едното не може да съществува без другото.

Всяко мнение не става правилно само защото много хора са съгласни с него. Ние сме склонни да виждаме в хората само онези качества и пороци, които съществуват в самите нас. Суровото, сериозно лице няма да се хареса на човек с празен, вятърен характер, а изразът на сила и твърда решителност може дори да изплаши някой, който няма правила.

Приемайте с благодарност всичко, което ви изпращат. Дадено ви е това, от което се нуждаете за момента. Внимавайте… Това, което носите в съзнанието си, това виждате в света около вас, това привличате към себе си…

Николай Булгаков