Първи том на „Енциклопедия Тракия“ представиха в Стара Загора

На 6.10.2023 г., в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ беше представен том първи на Енциклопедия „Тракия“. Внушителното издание е дело на академичния състав на Тракийски научен институт и Съюза на тракийските дружества в България.

Председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора Цанко Атанасов представи пред многобройната публика официалните госни на събитието: Живко Тодоров – кмет на Община Стара Загора, Красимир Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България, Милена Желева зам. кмет на Община Стара Загора, Емил Христов – член на Върховния комитет на тракийските дружества в България, директорът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Надежда Груева. Тук бяха и председатели на тракийските дружества от старозагорски регион и на други организации.

На премиерата на том първи на Енциклопедията в Стара Загора присъстваха двама от авторите й проф. д-р Светлозар Елдъров, историк, член на Тракийския научен институт и известният тракийски изследовател историк, публицист и етнограф Стоян Райчевски .

Специално за читателите на Долап.бг проф. д-р Елдъров даде интервю:

Проф. Елдъров, как е структурирана и изпълнена „Енциклопедия Тракия“, чиито първи том представяте в Стара Загора?

Том първи на „Енциклопедия Тракия“ е издание на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт и е озаглавено „Българското национално движение в Тракия“. Този том съдържа 575 страници, в които има над 470 статии за събития от историята на тракийските българи, за лица, дейци, лидери, апостоли на тракийското движение, за събития и т.н.

Започваме от  Възраждането с Екзарх Антим І. Съпротивата срещу несправедливите решения на Берлинския конгрес.; Българската екзархия и нейното църковно и училищно дело; Революционните борби; Войните и катастрофите; Трагедията на тракийци и разорението им през 1913 г.; Борбата за права на бежанците и възможността да се върнат по родните места. Завършваме с борбата за историческата памет, която е нашата най-голяма сила. Неслучайно девизът на Съюза на тракийските дружества в България е „Не забравяйте, но не отмъщавайте!“

Нашата „Енциклопедия…“ е уникална. За реализирането й има редколегия с големи учени. Авторите сме Стоян Райчевски- познат от предаването му по телевизията, от книгите му, проф. д-р Боряна Божашка от Университета за библиотекознание и информационни технологии, доц. д-р Ваня Стоянова – научен секретар на Тракийския научен институт, д-р Ваня Иванова – главен редактор на вестник „Тракия“ и аз – проф. д-р Светлозар Елдъров. 95% от том първи сме написали ние. Имаше и други колеги.

Вие няколко пъти споменахте, че „Енциклопедия Тракия“ е уникално издание. Защо?

Тя събира мечтата от много години и на поколения преди нас, които са били в Тракийския научен институт от неговото учредяване през 1934 г. Но поради стекли се обстоятелства, политически и финансови проблеми, едва сега успяхме да реализираме тези не само мечти, но и задачи.

Тази енциклопедия се различава от другите академични енциклопедии. Те обикновено обясняват някой факт лаконично, телеграфно, със съкращения. Ние го направихме за читателите. По своята истинност, по това, че се основава на архиви, документи и свидетелства е академично. Немалко документи и снимки се публикуват за първи път. Постарахме се всичко това да бъде написано на увлекателен книжовен език. Т.е. по съдържание и фактология е научно, но за читателите е по- читивно и разбираемо. Освен това е двуезична. Преведена е и на английски език

Професоре, когато работехте върху Енциклопедията нещо изненада ли Ви, кое беше Вашето откритие?

Този наш внушителен труд – солидно издание и по външен вид, ако наредим всички книги, които сме ползвали, нашите, които сме написали, както и на предишните поколения учени, ще се получи висока пирамида и „Енциклопедия Тракия“ ще бъде върхът. Специално за представянето в Стара Загора прегледах учебниците по История и цивилизация за 11 клас, сега вече се изучава в десети клас. Нищо от фактите и данните от Енциклопедията няма. Нищичко няма. Този факт, бих казал, е обобщение на целия наш преход през последните години – да изтрием от историческата си памет Одринска Тракия с нейните хора.

Какво ще съдържа том втори?

Ще съдържа народната култура и фолклорът – от песните на Братя Миладинови и Раковски. Тракийският фолклор е богат в своето културно многообразие . Ще се представи иконата живопис, архитектурата, топонимия и антропонимия, облекла, песни и танци, обреди и обичаи.

Вероятно ще има трети том. Това ще бъде нашата саможертва и нашият подвиг за Тракия.

По време на срещата проф. Елдъров разшири отговорите на въпросите в интервюто. Стоян Райчевски говори повече за бъдещия втори том.

Преди Стара Загора, книгата е представена в Бургас, София и Варна. Изпратена е до всички големи библиотеки в страната и до всички големи световни библиотеки. Според официални данни по света живеят над милион и половина тракийци. Сигурно за тях ще е повече от любопитно да научат повече за историята на своя род.

Поради големия интерес към „Енциклопедия Тракия“, предстои второ издание, което ще бъде разпространено по книжарниците, откъдето ще може да бъде закупено.

Красимир Премянов подари един екземпляр от „Енциклопедия Тракия“ на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Росица Ранчева