179 лв. за урок в „Дигитална раница“ получават учителите

Учителите ще получават по 179 лв. за всеки разработен от тях електронен урок, който ще бъде достъпен в дигиталната образователна платформа „Дигитална раница“. Досега тази сума беше 160 лв., съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

В „Дигиталната раница“ учениците могат да намерят всички учебници от първи до седми клас, уроци, видеа, 3D модели и анимации. Чрез платформата родителите получават достъп до оценките на техните деца от изпитвания и тестове, отсъствията им, както и до статистики за изпълнението на домашните и индивидуалния образователен прогрес на ученика.

Към момента почти всички дейности по изграждането на платформата са приключили, уверяват от ведомството, но учителите ще трябва да създадат допълнително съдържание – онлайн уроци, упражнения, тестове.

Засега в „Дигиталната раница“ има около 250 разработени от преподаватели и одобрени за общо ползване дигитални уроци. Повечето от тях са за начален образователен етап, но е нужно да се генерира по-голям обем от учебно съдържание за прогимназиален и гимназиален етап. По тази причина се увеличава и заплащането за учители за създаване на онлайн уроци, посочват от МОН. Всеки учител може да разработи дигитален урок и да го предложи за национално одобрение, като няма ограничения за броя уроци, които всеки преподавател създава.

„Дигиталната раница“е опит за осъвременяване на образованието, но не е задължителна за ползване.

Предстои верифициране на вече създадени уроци от дистанционното обучение по време на пандемията от COVID-19.