Младият актьор Борче Манев ще дебютира във „Френският квартал“

23 – годишният македонец от Щип Борче Манев тази година завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Атанас Атанасов и избира да играе на българската сцена. От шест месеца е част от трупата на ДТ „Гео Милев”- Стара Загора. Казва, че е предпочел по- трудния и пълен с повече предизвикателства път. Завършил е медицинско училище в родината си и има квалификационна степен „медицинска сестра”.

В Театралната академия и по пътищата на България няколко пъти е спасявал човешки животи. Не може без театър, музика и поезия. Неизчерпаем е в красноречието си.

Зрителите могат да го видят на 9 октомври 2023 г. в ролята на фотографа във „Френския квартал”на Тенеси Уилямс, режисьор Денислав Янев.

Как попадна в старозагорския театър ?

Явих се на кастинг за спектакъла „Ние, врабчетата”на старозагорския театър „Гео Милев”.

Сега си част от трупата на старозагорския театър. Защо избра да останеш тук, вместо да се върнеш отново в родината ?

Избрах по-трудния и пълен с предизвикателства път, но не съжалявам. Попаднах в трупа с много млади и ентусиазирани актьори, изключителен директор, администрация и екип, който се грижи за онова, което се случва извън сцената и публиката не го вижда.

Кои са уроците от Театралната академия , които няма да забравиш ?

Аз съм завършил в класа на проф. Атанас Атанасов. Той ни научи на голяма отговорност, дисциплина, работа в екип. Както и да не забравяме, че количеството води към качество. Научи ни да сме борбени и да не се отказваме от онова, което искаме да ни се случи.

На какво те научиха в медицинското училище ?

Бързина, отговорност и състрадание към пациента. Всеки пациент е различен, а това ми помогна по отношение на актьорската професия, да анализирам какви “хора и човеци” съществуват. Пораснах сред пациентите и научих много за живота.

Как оценяваш за себе си първите си две участия като актьор на професионална сцена – в „Ние врабчетата” и „Българският модел” ?

Тези постановки бяха голям шанс за мен. Направих първите крачки на професионална сцена, които са изключително важни. Реално тук в Стара Загора разбрах колко важна е екипната работа, разбрах, че трябва да си подготвен за публиката, да не очакваш нищо, а тя да очаква от тебе.

Работиш ли върху нови роли ?

Подготвям се за следващите премиери на ДТ „Гео Милев”.С нетърпение очаквам началото на новите проекти. Ще бъде много силен сезон. Първо влизам по заместване в ролята на фотографа във „Френския квартал” на режисьора Денислав Янев. Представлението е на 9 октомври.

Как те откри театъра ?

Като дете в родния ми град посещавах театрална трупа. По-късно групата се разпадна и с трима мои съученици създадoхме нова. Сцената вече ни беше пленила. Бяхме и режисьори, и сценаристи, и сценографи, и озвучители. Представихме три постановки в театъра в Щип. После записах медицинско училище и бях изправен пред избора да стана лекар или актьор. Избрах да стана актьор, защото реално когато си лекар не можеш да бъдеш актьор, но когато си актьор можеш да бъдеш лекар.

От какво се страхуваш – от високото или от дълбокото ?

Страховете гледам да ги премахна. Аз съм от тези хора, които не бягат от тях и се опитвам или да скоча високо или да се гмурна на дълбокото.

Какво те въодушевява ?

Хората,техният позитивизъм, тези, които помагат…Хората с принципи и чувство за справедливост…Тези, които могат да обичат, почитателите на театъра и изкуството като цяло.

Как си почиваш ?

Когато съм с приятели.

Кой е любимият ти поет ?

Жак Превер.

От какво си зависим като актьор ?

Зависим съм от публиката, от сцената, от добрите режисьори, от хубави пиеси и хубави постановки.

Какво искаш да открият в теб режисьорите ?

Аз не искам да откриват в мен, по-скоро аз искам да открия тях. Или може би заедно да открием нещо,което ще открие нас и така публиката ще открие себе си.

Каква роля мечтаеш да изиграеш ?

Всяка роля, която ще ме провокира да скоча от високо и да се гмурна в дълбокото.

Щастлив човек си, така ли ?

Да, но гледам да бъде умерено.

Румяна Лечева

Пресцентър на ДТ „Гео Милев”