Скулпторът Димо Димов получи наградата на „Есенен салон“ 2023

Голямата награда на „Есенен салон“ 2023 бе присъдена на старозагорския творец Димо Димов.

36 годишният скулптор е възпитаник на Художествената гимназия в Казанлък и Великотърновския университет. Има ателие и продава онлайн творбите си по цял свят.

„Творбата ми, която спечели наградата носи името „Черната дупка”. Това е една провокация от небесните тела във Вселената”, обясни пред Долап Димо Димов. Според него художниците на свободна практика, какъвто  е той, имат свободата да творят свободно.

Скулпторът е избран от жури с председател Любен Генов, председател на СБХ, художниците Долорес Дилов и Никола Янев от София и старозагорските художници Милен Алагенски и Петър Петров.

Номинации „Есенен салон“ 2023 г. заслужиха Пламен Кирилов, Наско Насев и Георги Златев.

В 30-то издание на Есенния салон участват 48 автори, които са представили 86 творби. За юбилейната експозиция са избрани от журито 42 картини от 66 автори, които са  подредени в Зала „Байер”.

„Всяка една истинска творба е една крачка в бъдещето. Запазете вашата душа и мечти”, каза Диана Атанасова, директор на Дирекция „Култура” в Община Стара Загора.

Председателят на СБХ-Стара Загора Милен Алагенски  благодари на кмета Живко Тодоров и Община Стара Загора за подкрепата към форума през годините.

На церемонията по награждаването присъстваха почитатели на изобразителното изкуство., художници, артисти.

Всяка година Есенният салон на старозагорските художници има свое излъчване. Тази година е „Код Синьо“ като писмо към отминалото лято, а към него оранжево, червено, жълто – като любовно обяснение към идващата есен.

Да се награждават млади автори от Града на поетите, липите и правите улици е прекрасно. Те винаги показват свеж дух, силни криле и лек полет в художественото пространство. Показват, че крилете им са достатъчно силни и размахът им – щедър, за да покоряват света, извън рамките на града и Родината си.

Непременно разгледайте изложбата! Вдъхновяваща е с талант и искреност!

Долап.бг