Честит празник, моя вечна и млада Стара Загора!

Трябва да си безумен мечтател и оптимист, за да положиш символичния камък за изграждане на нов град върху безлюдното пепелище. Трябва да си много голям българин и всеотдаен старозагорец, за да поемеш нечовешкото бреме да възкресиш за нов живот един от най-богатите и интелигентни градове с умни и трудолюбиви мъже и красиви жени, с невероятна природа, училища и църкви…

На този пети ден от месец октомври 1879 г., точно преди 144 години, губернаторът Алеко Богориди и мъжете от градската управа се събират в центъра на изгорелия град и полагат символичния първи камък за начало на поредния градеж. Пак там изкопават трап и в него полагат капсула с послание на поколенията, които обезателно ще се върнат и се изградят Стара Загора – още по-красив, по- жив, по богат, с повече млади хора и деца…

Днес 144 години след тази дата на скромната паметна плоча стотици ученици и граждани се поклониха и сложиха цвете. С венци и цветя на признателност е обсипан и паметникът „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877“. Никой не е забравен! Нищо не е забравено! Но мечтите на предците ни са сбъднати, много повече от колкото са ги виждали в мислите и мечтите си.

Днес денят на Стара Загора 5 октомври е изпълнен с вълнение и окрилен от мечти, ден – граден през вековете. Ден за тържество, за пример, за преклонение. Ден за поклон пред всеки родолюбив българин, участвал в съграждането на нашия град. Град с много имена – Августа Траяна, Берое, Верея, Боруй, Иринополис, Ески Заара, Железник – СТАРА ЗАГОРА. Град на поетите, на липите и на правите улици, град на науката и изкуствата, на високите технологии , преминал през възходи и падения, през приятелства и предателства, цъфтежи и пожари, град, възродил се като Феникс от пепелта.

Началото на Деня на Стара Загора започна с молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в Катедралния храм „Св. Николай Чудотворец“.

Точно в 10:00 ч. на общинския площад, препълнен с възторжени ученици, учители и много граждани с тържествен военен ритуал бяха издигнати Националният трибагреник , знамената на Стара Загора и Европейския съюз. С приветствено слово към присъстващите и официалните лица се обърна зам.кметът на Общината Радостин Танев:

Чест е, че на този така празничен за всички ни ден, имам възможност да застана пред вас. 5-и октомври е специална дата – ден, който всеки имащ частица от Стара Загора в сърцето празнува. Имаме град, устоял на неволи и перипетии, изпепеляван, но въздигнат от пепелта, съграден от своите хора, от своите герои. 8000 години история – неприкосновена, богата, вечна.

Днес  Стара Загора е модерен европейски град, с млади и усмихнати хора, с мъдрост и устрем, град с успешно бъдеще. Него градим всички ние заедно, ден след ден, за да пребъде, за да я има нашата Стара Загора. Честит празник!“, каза г-н Танев.

После се състоя церемония по връчване на почетния медальон и Грамота на новоизбрания Почетен гражданин на Стара Загора Евгени Янчовски.

Играл е и като футболист за ПФК „Берое“ и като треньор на клуба. Евгений Янчовски е бил 14 сезона в старозагорския клуб от 1960-1974 г. Той е и рекордьор по мачове за клуба със своите 341 участия. Носител е на сребърен медал от Олимпийските игри в Мексико през 1968 г. Вероятно най-големият успех, който постигаме при Евгений Янчовски, е когато застава начело на Берое и достига до първата и досега единствена титла на Професионален футболен клуб „Берое“ – Стара Загора през вече далечната 1986 г.

Здравейте на всички! – каза легендарният футболист, треньор и рекордьор.- Благодаря на Общинския съвет и на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, на всички граждани и на всички фенове на Берое за присъденото ми високо отличие. Благодаря от все сърце! Честит празник на всички! Да живее Берое! Да живее Стара Загора!“, развълнувано каза Янчовски.

Традиционно, по време на официалното отбелязване на 5-и октомври на площада пред Общината, се връчва символичният Ключ на Стара Загора на избрания кмет на Млада Загора. 28-ият кмет на младите хора за мандат 2023-2024 г. е Никола Кирилов от ППМГ „Гео Милев“. Негов заместник е Ивайла Кирилова, ученичка на ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Радостин Танев предаде символите на управление с думите – „Не губете ентусиазма, който имате. Днес празнуваме Деня не само на Стара Загора, но и Международния ден на учителя –  това са хората, които спомагат да имаме бъдеще. Пазете тях, пазете и нашия град – нека бъде млад и проспериращ“.

За мен е чест и отговорност да бъда представител на младите хора. Смятам, че е редно да съхраним богатата си история, културата си.  Вярвам, че с моя екип, който е съставен от креативни млади хора с много енергия и идеи , ще постигнем всички наши цели заедно.Честит празник“, каза градоначалникът на Млада Загора Никола Кирилов.

Честит празник, старозагорци! Честит празник и на Млада Загора,- обърна се към присъстващите Ивайла Кирилова.- За нас е радост и чест да представяме младите хора на нашия град. Ще работим заедно и много упорито, за да можем да сбъднем всичките ви мечти!“

На фона на празнични камбани стотици балони полетяха в мирното синьо небе.

Празничната програма продължи с музикално-поетичен спектакъл на ДТ „Гео Милев“ – „Стара Загора – живо цвете“, и с фолклорен концерт с участието на ДЮТС „Броеничка“, Гайдарски състав при НЧ „Настроение – 2017“, ДЮХНП „Жарава“, фолклорна танцова формация „Орисия“ и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ на  площада пред Общината.

От 16.30 до 19.30 часа, популярни лица от риалити форматите  „Фермата“, „Гласът на България“ и MasterChef ще бъдат специални гости на града и заедно с анимацията на Батко Тоци ще допринесат за празничното настроение. В 19.30 часа, на сцената се качват DRUN4FUN, ABBA REAL TRIBUTE by ABBA RING и ГРАФА.  

Есенен салон 2023 – традиционната годишна изложба на старозагорските художници, ще бъде открит в 18.00 часа в зала „Байер“.

За любителите на спорта Стара Загора предлага няколко събития в празничния си ден – Балканиада по спортен бридж, турнири по футбол за деца, по спортна стрелба и по спортна гимнастика.

 На 5-и октомври Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Архитектурен комплекс „Музей на религиите“ и музей „Неолитни жилища“ ще бъдат отворени за посещение до 18.00 ч., с вход свободен.

Росица Ранчева