Филмът „Улица във времето“ разказва истории за романтичната улица „Митрополит Методий“

Филмът „Улица във времето“  бе представен във фоайето на Радио Стара Загора на 4 октомври 2023 г.  Премиерата е посветена на празника на града 5 октомври. Автори на филма са журналистът Елена Енчева, инж.Емил Енчев /оператор/ и Георги Генов /звукорежисьор/. Това е четвъртата лента, продукция на Радио Стара Загора и Община Стара Загора след: „Незабравимият учител Георги Байданов”, „Мара Шопова-Сцената-същността на един живот” и „Арх.Христо Димов-Рицарят на Сецесиона”.

„Улица във времето” разказва за историческите личности, сградите и събитията свързани с най-популярната старозагорска улица „Митрополит Методий Кусев“. Векове история има натрупана между Старозагорската гара и Аязмото, но филмът акцентира върху времето след Освобождението.  В началото започва с уточнението, че е най-правилно улицата да се казва „Митрополит Методий”, защото Кусев е светската фамилия на прочутия Старозагорски Митрополит. Разказът тръгва от ЖП гарата и затова в началото улицата се е казвала „Станционна”, а после – „Митрополит Методий” /до 1947 г.,след което „Сталин”, „Ленин” и отново е „Митрополит Методий” от 1992 г. насам. Близо до Станционната градина има паметна плоча, където е била къщата на Петко Славейков. Нагоре по улицата е имало и Бюро на Българска гражданска авиация „Балкан” и са се продавали самолетни билети. Имало е Пивница „Цар Освободител”, печатница, Ресторант „Република”. В сградата, където е била на мястото на Общината, е живял местен образ – Макака – и е държал речи против властта и правителството от балкона си. Преди години по улицата е имало дори Вегетарианска гостилница „Ясна поляна” /над сградата на Радио Стара Загора сега/.

Внучката на забележителния Стефан Крокодилов – Даниела Крокодилова-Митева, бе сред присъстващите на премиерата на филма  и разказа интересна история за магазина за майсенски и китайски порцелан на дядо си, който е бил също на ул.”Митрополит Методий”. Във филма има и разказ за гостуването на един ….кит /не жив, разбира се!/ като атракция в парка зад Театъра през 70-тте години на миналия век.

В лентата има разкази на Снежана Маринова, Даниела Крокодилова-Митева и Мария Славчева, използвани са снимки и картички от архива на Николай Гичев и др. Една от интересните истории е и за засаждането на липи по улицата – на мястото на кипарисите в първоначалния и вид.

Липсваха ми няколко изречения за възстановяването на улицата над бул.”Столетов” в посока Парк „Аязмото” по Проекта „Красива България” в мандат на кмета д-р Евгений Желев. Вдъхновител на възстановяването и поставянето на романтичните шадравани бе заместник-кметът арх.Иван Георгиев. Тогава нямаше изобилие от европейски пари и обновяването на пешеходната алея бе безспорен успех и радост за хората на града.

На добър час на новите проекти на талантливите колеги от Радио Стара Загора! Има смисъл от тези филми за красивия ни град, изобилен откъм история и интересни хора!

Честит Празник, Стара Загора!

Уляна Кьосева