Нова атракция „Шапкоград“ проведоха в ДГ „Светлина“ Стара Загора

На 4 октомври 2023 г. в нашата Детска градина „Светлина“ се опитахме да направим пърформанс „Шапкоград“. (Уточнение за уважаемия читател: Под пърформанс“ “се разбира всяка художествена изява или акция пред публика, при което за разлика от театралните представления няма никакъв писмено фиксиран диалог – не следва история, сюжет, няма разигран диалог „)

Обединени около темата за шапката-необходима и любима, създадохме атмосфера на нещо красиво,“боливудско“ и забавно.

Поканихме всички родители, като дрескодът бе да бъдат с любима шапка. За да се почувстват специални превърнахме стадиона в старинен град. Там няма автомобили, няма забързани хора. По улиците можеш да поседнеш на пейка и изповядаш своята история пред приятел на чаша лимонада от „Лимонададжийницата“.Изкусните майсторки я приготвяха пред погледа на клиентите си от пресен лимон и бъз.

Не бихме подминали и уличните музиканти – Вики със своята виола /треньор по плуване/и Ники – със своя акордеон-учител по музика.

По-смелите опитаха да се качат на кантара, където провериха теглото си .Ако сте в норма ,може да посетите сладкарница „Детска радост“.Там ги посрещаха красивите, майсторки на домашно приготвени вкусотии. За онези с превишено тегло две колелета чакаха паркирани, за да направят с тях една обиколка за нормализиране на теглото. Препоръчваме спорт пред диета.

За мъжете и мъжките момичета, Багатур представиха личната си колекция от шапки. За по – плахите подготвихме „ретро фото“. Там, се преобразяваш и страховете ти минават.

Оказа се , че доста посещаван бе и фризьорския салон „Фасон“. Професионалните фризьорки – Карамфилова и Малешкова от едноименните студия подготвяха бъдещите рекламни лица.

Работилницата за шапки бе доста посещавано място. Изработваха се шапки за малки и големи от сръчните им ръце с насоките на майсторица- Дени.

В този „ Шапкоград“ нямаше завист, алчност и гняв. Естествено стояха красотата и смеха.

Е, много носталгия донесоха и майсторите на „Ваксаджийницата“ .Там разбираш дали ти убиват обувките, но ако ли не, ще ти ги излъскат като огледало.

За доброто настроение се грижиха DJ Ники и бек вокалистките от четвърта група. Звучаха песни като“ Хубавата Джиджи“, “Шапка на цветни петна“, “Шапка от картон“-само българска музика. Двете гостенки от Рим и древна Гърция разказваха любопитни факти за шапките. Толкова много бяха и разнообразни, че не успяхме да ги преброим

Нямаше червен килим, за да се чувстваш съвършен. Всички демонстрираха своите шапки естествено . Разменяха си ги ,разхождаха се , коментираха.

Огромна е благодарността ми към всички участници , за гениалните идеи, за индивидуалния почерк на всеки, за подкрепата нещата да изглеждат добре.

За усещането ,че сме истински.

Колко вълнуващо и незабравимо преживяване се получи под лъчите на октомврийското слънце!

Йоанна Димитрова

директор на ДГ „Светлина“