На 8 октомври ще бъдат връчени годишни награди на професионалната танцова общност

На 8 октомври 2023 г. ще бъдат връчени годишните награди на професионалната танцова общност „Импулс“, съобщава инициаторът – хореографът Росен Михайлов. Събитието ще се състои на сцената на Народния театър „Иван Вазов“.  Отличията се връчват за трети път – за постижения в областта на класическия и съвременния танц в България.

„Учредяването на национални годишни награди за танц през 2021 година имаше за цел да отбележи и популяризира постиженията на българските творци, да провокира процеси на консолидация в професионалните танцови среди, и да издигне профила на танца в общественото съзнание. Превръщането на подобна инициатива в ежегодно събитие допринася за запълване липсата на самостоятелен  форум на българския танц, който да затвърди позицията му като самостоятелно изкуство, отразявайки тенденциите в неговото развитие“, коментира Росен Михайлов.

Той посочва и целите, които си е поставил с наградите „Импулс“ – да направят по-видимо танцовото изкуство, да покажат разнообразното лице на танца, да бъдат форум за среща на професионалните танцови артисти, да обединят танцовата общност в един празник, споделен и с публиката, да възпитават, развиват, разширяват и печелят нови публики, да се превърнат в ежегодно събитие в културния календар, отбелязвайки постиженията и значението на танца, като важна част от сцената на изпълнителските изкуства.

Категориите са „Изпълнител класически танц – жена“, „Изпълнител класически танц – мъж“, „Изпълнител съвременен танц – жена“, „Изпълнител съвременен танц – мъж“, „Оригинална хореография на авторско танцово представление“, „Постановка на класическо или aдаптация на съществуващо танцово произведение“, „Хореография към други сценични или аудио-визуални продукции“, „Танцова трупа/компания на годината“ и „Танцова продукция на годината“. Има специална награда за цялостен принос в развитието на българския танц, която се се излъчва от академията на носителите на „Импулс“, като академията има право да излъчва и извънредни награди.

СПЕЦИАЛНО ОТЛИЧИЕ

Маргарита Градечлиева – балерина, педагог, хореограф, получава специалното отличие за за цялостен принос. Тя е родена 24 май 1941 г. През 1959 г. завършва Държавно балетно училище в София в класа на Нина Кираджиева и на випускния концерт танцува Одета от балета „Лебедово езеро”. През 1972-1976 г. изучава техниката на модерния танц – Марта Греъм в интернационалната академия, в гр. Кьолн, Германия.  През 1980 г. специализира в „Контемпори данс тръс”– академия за съвременен танц в Лондон. През 1984 г. е стипендиант по хореография при Морис Бежар.

Като балерина танцува солови партии в балетните трупи на Варненска опера, Софийска опера, Плевенска опера и в театрите на гр. Улм и Аусбург, Германия. Като педагог по модерен танц работи от 1976 г. в Държавно хореографско училище. През 1979-1985 г. създава и ръководи експериментално студио „Ек” за модерен танц, където поставя спектакли, както и за балет „Арабеск”, а също и на други места – в София, Варна, Пловдив, в мюзикъли и редица театрални постановки. От 1991 до 1997 г. е педагог и хореограф в „Академия филармоника”, в Месина, Италия.  През 2003 основава специалността „Модерен танц” в Националното училище за танцово изкуство, София, където е художествен ръководител на специалността до 2011 г.

Още с учредяването на наградите „Импулс” през 2021 г. Прима-балерината, почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова получи награда „Импулс“ за постановка на класическо танцово произведение за балета „Шопениана“ на Държавна опера-Стара Загора /премиера на 5 декември 2019 г. в рамките на Фестивала на оперното и балетно изкуство/.

През 2022 г. Балетът на Държавна опера-Стара Загора бе отличен заслужено и безапелационно за „Балетна трупа на годината”. Наградата за „Танцова продукция на годината” също отиде при спектакъл на Старозагорската опера и балет – танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ по музика на Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев. Примабалерината Анелия Димитрова получи извънредна награда, която й бе присъдена за изключителни артистични постижения.