84 млади поети участват в Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“

Творби на 88 млади поети събра Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Четирима от изпратилите свои творби не са спазили строгия регламент на конкурса: навършили са 25 години в месеците преди отчитането му, но и техните произведения ще бъдат представени на журито. Сред 84 млади поети обаче ще бъде избран новият носител на Златното яйце.

Емблемата на Есенните литературни дни в Стара Загора отбелязва 40-ото си поредно издание.

Конкурсът е обичан и популярен сред младите автори от страната и се е утвърдил през годините като една необходимост за тяхното развитие. За много от участниците той е първо признание, първа публикация, първа стихосбирка. Националният конкурс е утвърдена школа за откриване на таланти, пространство за контакти и творчески обмен, място за раждане на нови творчески идеи. Тук младите творци се срещат с известни поети, общуват с критици и издатели, опознават се и създават нови приятелства

Организатори: Община Стара Загора, Библиотека „Родина”, Къща музей „Гео Милев“

Националният младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” е наследник на богатите литературни традиции на Стара Загора. Неговата цел е да открива млади поетични дарования и да подпомага творческите им изяви.

В конкурса вземат участие всички автори, навършили четиринадесет и не по-възрастни от двадесет и пет години към датата на отчитане на конкурса (27.10.2023 г. ), които нямат издадена стихосбирка. Всеки кандидат има право да представи от 5 до 10 поетични творби.

Конкурсните произведения се журират от утвърдени национални литературни творци и критици и от млади автори, лауреати на Голямата награда от конкурса през изминали години.

Награди:

Първа награда – призът „Златното яйце” и издаване на самостоятелна първа стихосбирка.

Втора и трета награда – парични премии.

Присъждат се и поощрения.

Отчитане на резултатите:

Резултатите от ХL Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев” ще бъдат обявени на Гала вечер на отличените участници на 27 октомври 2023 г. (петък). По традиция за участниците в НМКП „Веселин Ханчев” се организира Поетическа работилница – с участие на журито, която през 2023 г. ще се проведе на 28 октомври (събота).