Ученици и гости на ОУ „Кирил Христов“ честват Деня на Стара Загора

На 4 октомври 2023 г. в навечерието на Деня на Стара Загора- 5 октомври, второкласниците от ОУ „Кирил Христов“ реализираха нова идейна проява – посещение на исторически паметници в града под формата на туристически маршрут с автобус. „Инициативата е по предложение на Постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания с председател Дарин Петков Маринов към Общинския съвет и е съгласувана с отдел „Образование“ при Община Стара Загора. Към нея проявиха интерес и четвъртокласниците, които желаят да посетят и други обекти, свързани с историята на града“, подчерта Господин Балъкчиев, директор на ОУ „Кирил Христов“ Стара Загора.

По този интересен за децата начин празника почетоха 138 второкласници от училището, които бяха извозени с три автобуса. Те посетиха паметника „Защитниците на Стара Загора“ в центъра на парк „Пети октомври“ и паметната плоча на мястото, където е поставен основният камък за възстановяването на града, паметника на Трета опълченска дружина и подполковник Калитин и мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора 1877 г.”. На място учениците изслушаха с внимание увлекателните беседи, подготвени от техните класни ръководители Цветелина Бойчева, Марияна Вълева, Мима Бойчева, Елена Колева и Елена Начева. Инициативата се осъществи с пълното съдействие на ръководството на училището, родителите и учителите. И учениците, и преподавателите останаха изключително доволни от посещението на историческите паметници. Чрез непосредственото опознаване на родния град децата усетиха духа и атмосферата на празничните дни и се почувстваха горди млади старозагорци, споделиха педагозите.

Идеята на училищното ръководство в лицето на директора Господин Балъкчиев и неговия екип е в празничния 5 октомври, който е и Международен ден на учителя, възпитаниците на училището да се запознаят още по-обстойно с историята и забележителностите на града, да почувстват с личното си присъствие вълнението от този специален ден, да осъзнаят, съпреживеят и усетят като неповторим празника на своя обичан град Стара Загора.

На 5 октомври в ОУ „Кирил Христов“ са поканени и специални гости от ОУ „Св. Климент Охридски“, град Пещера – директорът Павлинка Шопова-Начкова и заместник-директорът Иван Филчев. Те ще се присъединят към училищното ръководство в представителната група на ОУ „Кирил Христов“ при честването на празника на града на липите, поетите и правите улици. На официалната церемония по издигане на знамената на България, на Стара Загора и на Европейския съюз, връчване на символичния ключ на Стара Загора на младия кмет, който ще бъде избран тази вечер и връчване на отличията на новоизбрания почетен гражданин на Стара Загора, ще присъстват също петокласници, педагогически и непедагогически персонал. След тържеството гостите ще посетят училището, за да разгледат материалната база и да обменят опит и добри педагогически практики със своите колеги от ОУ „Кирил Христов“.

По традиция всички паралелки в начален етап през седмицата подредиха в коридорите на училището подготвена за повода тематична украса. Върху фасадата на училището при централния вход бе спуснат специално изработен голям трикольор. За празничното усещане допринасят и надписите на електронното табло, оповестяващи двойния повод, честван на Пети октомври – Ден на Стара Загора и Международен ден на учителя. Третокласниците, техните класни ръководители,  учителите  и родители, ще се присъединят към тържественото поднасяне на цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“. Шестокласниците и техните класни ръководители ще посетят и разгледат Регионалния исторически музей (РИМ). По повод празника и 116 години от създаването на РИМ, директорът Петър Калчев подари за училищната библиотека двутомната новоиздадената книга „История на Стара Загора“. Всички паралелки от училището ще се включат към различна проява от програмата в празничния ден, за да могат лично да съпреживеят Деня на Стара Загора. Целта е по този начин Пети октомври да остане завинаги в сърцата и спомените на учениците като паметна дата и те да почувстват като свой празника на града.

Таня Николова