Касия – храст, който цъфти красиво и ухае на канела – любопитно

Касия – храст, който цъфти красиво и ухае на канела. Когато го засадите правилно

Всичко, което трябва да направите, е да минете покрай цъфналата златисто-жълта касия или да останете близо до нея за малко и да поемете дълбоко въздух. Въпреки това, за да цъфтят възможно най-много цветя, които интензивно насищат въздуха с аромат на канела, трябва да смените фона за това декоративно растение под формата на храст или малко дърво.

Младата златисто-жълта касия (Cassia corymbosa или Senna corymbosa), която може да срещнете и под името аржентинска сена, изисква трансплантация всяка година или най-много две, по-старите ще оценят периодичност от три до четири години. Когато натрупате достатъчно опит в отглеждането, по вида на това вечнозелено дърво ще разберете дали моментът е подходящ.

Избягвайте черното

Сравнително ограничено пространство е достатъчно за кореновите издънки на младата златисто-жълта касия – това всъщност им се отразява добре. Оставете не повече от три пръста пространство около кореновата топка. Ако контейнерът е твърде голям, той не подпомага развитието на силни корени. Опитайте се да избягвате черния цвят, който причинява нежелани температурни крайности, особено на слънчево място. По-добре посегнете към класически глинен съд, по възможност лек пластмасов.

Корените не трябва да се избутват

Идеалното време за трансплантация е пролетта, преди да преместите частично устойчивата на замръзване и умерено бързо растяща златистожълта касия от зимната зона в по-малко защитен екстериор. Можете визуално да проверите необходимостта от по-голям контейнер, като погледнете дъното на текущия. Корените не трябва да се виждат през дренажния отвор или дори да се избутват през него. Разбира се, същото важи и за повърхността на субстрата.

Ножица в краен случай

В деня преди разсаждането полейте растението обилно. Преовлажнените коренови топки се изваждат по-лесно от земята – намалява се рискът от тяхното увреждане. Ако корените вече са израснали през дренажния отвор, опитайте се да ги разхлабите, като внимателно ги завъртите от едната страна на другата. Градинските ножици трябва да са последният избор. След това внимателно, но в същото време изключително внимателно, отърсете прикрепения стар субстрат. Като част от целия процес, съкратете златистожълтата касия с около една трета, като по този начин стимулирате нейното разпъпяване. Между другото, без да го опитомите с подстригване, той би се издигнал до около метър и половина, но дори четири метра свободно пространство не са изключение.

Има нужда от слънчева подветрица

Новият контейнер, разбира се, отново трябва да отговаря по размер на изискванията на кореновата топка. Въпреки това, не се поддавайте на изкушението на прекалено големи „на склад“. Напълнете го със специална богата на хранителни вещества почва за саксии или смес от обикновена градинска почва и узрял компост. Поставете златисто жълтата касия в субстрата и добавете субстрата до ръба. След това внимателно натиснете и изсипете върху сместа. Намерете удобно място на слънце, но далеч от вятъра. Осигурявайте му непрекъснато влага, така че кореновата топка никога да не изсъхне напълно. От април до октомври добавяйте течен тор на интервали от 10-14 дни.