Есенен салон 2023 ще покаже майстори на четката в Стара Загора

По традиция, навръх Празника на Стара Загора, ще бъде открит Есенен салон 2023, организиран от Съюза на българските художници и Община Стара Загора. Откриването ще се състои на 5 октомври, от 18.00 часа, в изложбена зала „Лубор Байер“.

На тридесетото издание, майстори на четката ще представят своите произведения на изкуството, катов изложбената вечер участват 66 творби от 42 автори, одобрени от журито.

„В навечерието на празника на града е редно да си спомним за Христо Куртев, именно в качеството му на художник. Работи като учител по краснопис в светиниколското петокласно училище, негов ученик е Антон Митов, а по същото време главен учител там е Петко Рачов Славейков. През 1875г. Куртев рисува лъвчето върху знамето на старозагорските въстаници. Четири години по-късно гравира словото върху медната плоча поставена до основоположения камък за възстановяването на града. От 1993 година пък общата изложба на художниците в града се открива именно на тази дата и носи ново име – „Есенен салон“, казва Милен Алагенски, председател на СБХ под липите.

Всяка година, жури излъчено от СБХ присъжда номинации на отличилите се, както и голямата награда на есенния салон, която е пластиката „Тракийски конник“ на старозагорския скулптор Александър Козаров.