Националният конкурс за поезия “Акад. Николай Лилиев” откри Есенните литературни дни

 Поетесата Галина Димитрова е победител в Х издание на Националния поетичен конкурс

На 2 октомври 2023 г. в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора се състоя церемония по отчитане и награждаване на първенците от Х Национален конкурс за поезия „Акад. Николай Лилиев“.

В началото на събитието обичаният поет Йордан Пеев прочете вдъхновеното си есе за поезията:

„…Поезията не е толкова популярно изкуство, а може би и не би трябвало да бъде. Тя е Великденски кравай достъпен само за петимни. В този смисъл, ако някой има нужда от стихове в днешния забързан ден, той винаги може да ги получи. Поезията е на една ръка разстояние, на един клик с мишката, ако щете или на екрана на телефона си можете да прочетете едно стихотворение, ако имате потребност от това.

А иначе поезия има навсякъде. Дори в мръсния сняг по тротоарите, в гетото, в светлините на нощните клубове и в раздрънкания автобус, с който се прибираме, на магистралата, на барикадите…Поезия има навсякъде, защото поезията е най-универсалния език на света. Тя може да те накара с три изречения да усетиш нещата, които дори не си подозирал. Поезията е слово, но от най-висока проза. То винаги лети между световете, между хората и заобикалящата ги среда между видимото и невидимото. Словото може да пресъздаде всичко. Затова то може да бъде открито навсякъде. Но неговия първоизточник е в нас. В сърцето ни е изворът от който излизат думи, които се обичат.

Това е поезията.

Човек винаги ще има нужда от слово. А поетичното слово е лековито. То те кара да изживееш оня катарзис, за който говоря, за да се съхраниш, да се почувстваш истински жив.

Вчера беше празникът на поезията, на музиката, на изкуствата. Представете си какво би станало, ако на света няма поезия, музика, изкуствата..? Животът наистина ще изгуби усещане за полет, за висота. За това, моля Ви, бъдете от „хвърчащите хора“, както казва Валери Петров. ..“

С огромно желание и с много труд възстановихме тази невероятна традиция, в нашия град да почитаме поетите с Есенни литературни дни. Ето, тази година, цялата палитра от стихосбирки, премиери на книги, представяне на много заглавия от техните автори, филмите от поредицата „Синелибри“, разбира се и емблематичните конкурси за поезия – всичко това дава пъстрота и разкрива безценното богатство на нашия град. Радвам се, че виждам и толкова млади хора в залата, които да попият тази магия, за да бъдат малко по-далеч от мишката и компютъра. Поздравления за всички участници, номинирани и наградени!

Обявявам Есенните литературни дни за открити“, каза пред гостите ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Милена Желева.

Атанас Капралов, член на журито и директор на Национален литературен музей – София, поздрави организаторите и участниците в тазгодишното издание на конкурса. “Безкрайно се радвам, че съм гост на този така прекрасен град. Тук има добра симбиоза между различните институти, свързани с културата. Атмосферата е много специална, Стара Загора диша с пълни гърди и живее с изкуството. Пожелавам да продължи своя път и занапред така, защото за литературата времената не са от най-добрите, но хората на духа са тези, които да правят всичко по силите си тя да се възроди и въздигне. България има своето достойно място и на Балканите, и в Европа“, сподели той с публиката.

Според Статута на конкурса него имат право да участват с до пет стихотворения всички желаещи, навършили 18 години. В Десетото му издание своите изповеди и послания са изпратили 173 автори. Общо над 500 стихотворения са прочели участниците в журито Таньо Клисуров , Атанас Капралов, Виолета Бончева, Йордан Атанасов и Йордан Пеев. Те отличиха с първо място и специалната награда на кмета на Стара Загора Галина Димитрова от Пловдив за стихотворението ѝ „Град“.

Галина Вълчева Димитрова е родена в град Раднево, където завършва гимназия „Гео Милев“ . Висше образование – Българска филология и журналистика получава в Пловдивския университет. Има защитена докторска степен за литература за деца и юноши. Първите си литературни опити прави още като дете. Стихотворенията са написани в Раднево и в Стара Загора, които счита за свой дом. Има издадени 6 поетични книги, една монография. Преподава на ученици и студенти по специалностите си.

На второ място в конкурса е София Милева от Перник за творбата си „Без свян“. Ненчо Добрев от Ямбол заслужи със стихотворението си „Трева“ третото място . Поощрителна награда получи Мария Андреева от село Памукчий, община Стара Загора за стихотворението „Не плачете спомени“; Снежана Иванова от град Велико Търново за стихотворението „Тя“ и Свилен Венков Иванов

Освен парични награди, лауреатите получиха още почетна грамота, представяне на страниците на вестник „Литературен глас“ и списанието „Птици в нощта“, книги от старозагорски автори и др. 

Националният конкурс за поезия в памет на акад. Николай Лилиев се организира от Община Стара Загора, Фондация “Космос – Димитър Брацов”, Дружеството на писателите в града и Регионална библиотека “Захарий Княжески” с подкрепата на НЧ “Акад. Николай Лилиев” и НЧ “Даскал Петър Иванов”.  

Изпълнението на шест ръце на Мая Пенкова, Теодора и Тимотей Вълкови от Музикална школа „Фортисимо“ при НЧ „Родина“ получи бурни аплодисменти по време на откриващото събитие, както и музикалният поздрав на Вокална студия „Усмивки“. 

Есенните литературни дни датират от 1972 година и бяха възродени след дългогодишно прекъсване. Повод Стара Загора да празнува таланта на майсторите на перото са имената, оставили ярка диря в българската и европейска литература. Над 80 знакови имена са родени или работили под липите в рамките само на век.

Есенните литературни дни продължават с богата програма до 28 октомври 2023 г.   

Цялата програма на Есенни литературни дни  https://www.starazagora.bg/bg/sabitiya/programa-na-esenni-literaturni-dni-2023g-v-stara-zagora 

Росица Ранчева