Младите еколози от ОУ „Кирил Христов“ посрещнаха гости от Зоопарка и РИОСВ Стара Загора

На 2 октомври 2023 г. по повод предстоящия Световен ден за защита правата на животните учениците от VII „в“ и VII „г“ клас, участници в екоклуб „Посланици на природата“ към ОУ „Кирил Христов“ с ръководители г-жа Екатерина Йовчева и г-жа Венета Кирковска, посрещнаха скъпи гости в зелената класна стая на открито в учебното заведение. Младите природозащитници бяха посетени лично от д-р Ивелина Илиева – директор на Зоопарк Стара Загора, д-р Найден Илинов – ветеринарен лекар на зоопарка, както и от Петя Байкова – експерт от РИОСВ Стара Загора. Г-жа Илиева и г-н Илинов впечатлиха децата с интересните си разкази за животните в зоопарка и за грижите, които се полагат за тях. Седмокласниците беседваха с г-жа Байкова за хранителната пирамида и изчезването на видовете. Разбира се, на похвалната екологична инициатива присъства и ръководството на ОУ „Кирил Христов“ в лицето на директора Господин Балъкчиев и заместник-директора по учебната дейност в прогимназиален етап Марияна Йотова.

В началото на срещата еколозите от училищния клуб Елица Маркова и Александър Иванов представиха информационна презентация, чрез която разказаха увлекателно пред своите съученици за животните в България, специално подчертавайки кои видове са защитени. След това учениците се разделиха на четири групи и работиха по различни типове задачи – познаваха животни по зададено описание, определяха с какво се хранят различните представители на фауната, попълваха тематични кръстословици. В края на събитието младите еколози споделиха любопитни резултати от своята проучвателна и изследователска дейност – кое животно на коя държава е символ, също и какви книги, свързани с животните, са прочели самите ученици.

Датата 4-ти октомври е определена за Световен ден за защита правата на животните, по повод католическия празник Ден на свети Франциск, който се чества днес, а светецът е покровител на животните. Това е денят, в който трябва да си припомним, че не сме сами на планетата и че всеки вид – от огромния слон до дребния охлюв – са еднакво важни и ценни за природата“, подчерта учителката Екатерина Йовчева. „За никого не е тайна, че с всяка година измират все повече и повече различни биологични видове. Темповете на изчезването им непрекъснато растат. За съжаление малко хора осъзнават последиците от безотговорното отношение към дивата природа. Обезпечавайки си комфортно съществуване, човекът се превърна в причина за гибелта на огромен брой представители на фауната“, допълни г-жа Йовчева, която от години работи с г-жа Кирковска за изграждането на екологично съзнание у възпитаниците на училището.

Съвместните дейности между младите еколози от „Посланици на природата“ и Зоопарка ще продължават и занапред, стана ясно по време на екологичното събитие. Децата се разделиха с гостите с чувство на удовлетвореност и надежда за нови срещи с тях, както и с грижа и мисъл за животните в зоопарка.

Таня Николова