Фолклорът ни превърна Швейцария в България

Този уикенд Швейцария бе България. Сляха се в едно и изпълниха с музика, пеене и фолклорни танци сърцата ни. В продължение на два дни, повече от 150 българи и швейцарци от Женева, Лозана, Морж, Берн, Монтрьо, Цюрих, Вилньов, Ивердон и съседна Франция се потопиха в магията на българския фолклор. За първи път във френскоговоряща Швейцария бе представен швейцарско-българския хор, с ръководител старозагорката Десислава Стефанова, който ни потопи в магията на многогласното пеене и традиционната българска музика. Най-щастливи бяха децата, които чуха българска музика за първи път и останаха поразени и докоснати от изключителната й сила, жизненост и красота. Под съпровода на изпълненията на музикантите, облечени в носии и ризи с шевици всички се хванаха на хорото и празника завърши по тъмно.
Благодарим на всички, които преживяха това вълнуващо събитие – на българските студенти от EPFL, на Асоциацията на българските студенти в Лозана – колко вълнуващо е когато видиш толкова млади хора, носещи България в сърцето си. Благодарим на всички, които пропътуваха стотици километри, за да бъдем заедно и да направим този празник. Благодарим на винарско имение “Еолис” и Кремена Вундерли, които осигуриха традиционните българските вина, които винаги са част от събитията ни. Специални благодарности на г-жа Надя Божинова и ресторант “L’Orées des Bois” за богатата трапеза и традиционните гозби, които ни напомниха за несравнимия и многопластов аромат и вкус на България
Какво по-хубаво от това, че тези два дни бяхме със семействата си, бяхме заедно, че срещнахме нови приятели и че пяхме и танцувахме заедно омагьосани от българския фолклор!
Български фолклорен уикенд в Швейцария бе осъществен с партньорската и финансова подкрепа на Културната дирекция на община Ville de la Tour de Peilz!
Асоциация “Канатица” е пазител на българските традиции, език и култура. Нека заедно и с любов да ги предадем на бъдните поколения!
На 4 ноември 2023 г. в салона на НЧ „Св. Климент Охридски“ Стара Загора , Българският лондонски хор, който Деси ръководи ще изнесе концерт само по музика на акад. Кирил Тодоров. На 5 ноември т.г. Ансамбъл „Загорче“ ще представи  в Операта концерт, посветен на основателя и дългогодишен главен художествен ръководител Венелин Кръстев. В концерта ще участва и хорът на Деси.
Българо-Швейцарска асоциация за култура, традиции и просвета „Кантица“.