ПРОГРАМА YES ПРИЕМА КАНДИДАТИ

Ученици отново ще имат възможността да учат и живеят в САЩ за една учебна година

Онлайн апликацията за кандидатстване за стипендията на програма YES ще бъде отворена до 24 октомври. Тя дава възможност на младежи да се потопят в американската култура, но и да запознаят американците с България.„Ако сте в 9-ти или 10-ти клас и имате интерес към живота в САЩ, определено трябва да пробвате!“.

Моята обменна година ми помогна да подобря английския си, да стана по-независима и да мога с гордост да споделям културата си с другите. Освен това ме научи как да ценя малките неща в живота и че напускането на зоната ми на комфорт може да бъде ужасяващо, но и едновременно невероятно преживяване и много възнаграждаващо“ споделя с нас завърналата се тази година Калина Гюлсевер. Финалистите в програмата ще бъдат записани в американска гимназия и ще бъдат настанени в приемно семейство преминало през предварително одобрение и интервю. Заминаващите преминават през подготвителна ориентация, а двупосочният самолетен билет, месечната издръжка и медицинската застраховка се покриват от програмата.

Това, което прави програмата по-специална, е не само, че български ученици ще научат повече за американската култура и начин на живот, но и че американците ще разберат повече за културата в България“ казва програмният асистент Кристиян Найденов. „Всяка година американски семейства се учат да играят хоро, да правят баница и таратор, както и да празнуват Баба Марта, преплитайки ръце в опит да направят мартеници.“

Йоана, също финалистка от последната година ни споделя: „Тази година ми помогна да израсна като личност и ме направи много по-общителна. Натрупах много опит в общуването с хора от цял свят и съм благодарна, че създадох нови приятели. Чувствам, че годината ми в САЩ драстично промени начина, по който се справям с препятствията, които срещам, и изобщо светогледа ми.“

Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:

* Да са родени между 01 януари 2007 и 15 юли 2009;
* Да са ученици в 9 или 10 клас на средно училище през есента на 2023;
* Да имат добър или по-висок успех;
* Да са изучавали английски език и демонстрират добро владеене;
* Да отговарят на изискванията за издаване на американска виза;
* Да могат да получат международен паспорт;
* Да бъдат български граждани.

Програмата предоставя възможност и на участници с увреждания също да подадат своите кандидатури. За тях критериите за кандидатстване са малко по-разширени като могат да участват ученици, записани в среден курс на образование през есента на 2023 и са родени между 15 февруари 2006 и 15 юли 2009. За участниците с увреждане са предвидени адаптирани тестове, както и допълнителни семинари, свързани със специфичните им нужди в рамките на програмата.

Тези, които отговарят на критериите, могат да кандидатстват на https://ais.americancouncils.org/yes. След регистрация и потвърждение на акаунта в платформата, апликацията става налична и може да се попълни в 10 дневен срок, но преди 24 октовмри. При приключване на апликацията, следва кратък тест по английски. С това завършват кръг 1 и кръг 2. Последният кръг включва интервю с представител на програма YES и малко по-разширен тест по английски.

Финансирана от Бюрото по образователни и културни въпроси на Държавния департамент на САЩ, тази програма помага на учениците да развият трайни лични връзки, да участват в дейности, които насърчават взаимното разбирателство в различните култури, да зачитат многообразието, да придобият лидерски умения и да разбират по-добре процесите в гражданското общество. В същото време учениците от програма YES помагат на американските си съученици да обогатят познанията си за чуждите страни и култури.

Още информация прочетете тук: https://bulgaria.americancouncils.org/yes-bg

Контакти:
Елена Джокович, +359877333013;
Кристиян Найденов, +359879930228
yes.bg@americancouncils.org