Да те целуне Фортуна в града на целувките

Да се разказва за студентски стаж в Перуджа, без емоции и доза романтика е невъзможно. Особено когато едно фино момиче като студентката от 5-ти курс на Ветеринарномедицински факултет при Тракийски университет – Стара Загора Йоанна Енчева, говори с искрящи очи за наученото в модерния изследователски център за спортни коне към Университета в Перуджа (Основан през 1308 г. от папа Климент V).
Йоанна печели стипендия по програма „Еразъм+“ и два летни месеца се обучава да оперира безкръвно, да усвои отлично лапароскопски методи за диагностика и лечение. За нея е голяма чест всеки ден да бъде допускана до операции и терапии и в кардиологичната клиника на факултета. Затова днес Йоанна Енчева не може все още да каже със сигурност в каква посока иска да развива бъдещата си кариера на ветеринарен лекар, която успешно съчетава с ежедневни йога тренировки.
Йоанна е възхитена от уважението и доверието, което италианците демонстрират към ветеринарните специалисти. В центъра за спортни коне много често се лекуват скъпи екземпляри не само от елитни състезателни породи, но и от местни, за които се отделят средства и грижи, за да бъдат съхранени за поколенията, като Мареманския кон, Италианския седлови и Италианския рисак.
Обучението, работата и дежурствата в клиниките са оставили малко време на стажантката за опознаване на града на папите, шоколада, джаза и целувките, както е известен Перуджа – градът на етруските, виното и Рафаело, който очаква и други студенти от Тракийския университет в рамките на програма „Еразъм+“ да обогатят своите знания и намерят нови приятели.
Стоянка Пастърмова