Фотодокументална изложба посветена на „100 години от рождението на диригента Веселин Ненов“ откриха в Държавен архив Стара Загора

И тази година Държавен архив Стара Загора не пропусна участие в Нощ на изкуствата, която се проведе на 29 септември 2023 г. В читалнята те подредиха изложба, посветена на 100 годишнината от рождението на диригента, композитора и почетен гражданин на Стара Загора Веселин Ненов 1923-2022). Експозицията е подредена в седем витрини, в които могат да се видят документи от биографичен характер, служебната и обществената дейност на диригента, кореспонденция, инструментални композиции, аранжименти и богат снимков материал. Сред по значимите са Свидетелството за свето кръщение, Дипломи за завършено висше музикално образование от Държавната музикална академия (педагогика, композиция и оркестрово дирижиране), Грамота и почетен знак за почетен гражданин на Стара Загора от 2003 г., Грамота от министърът на отбраната по случай 75 – годишнината от втората световна война и юбилеен медал и др. Освен тях са изложени и плакати и афиши от участия на Веселин Ненов в страната и чужбина.

Веселин Ненов е роден на 18 октомври 1923 г. във Варна. Като ученик дирижира ученически и войнишки инструментални хорови формации. Завършва Музикалната академия в София, композиционния и диригентския отдели. Учи композиция при проф. Веселин Стоянов, а дирижиране при проф. Асен Димитров.

Стажува като диригент в Музикалния театър „Стефан Македонски“. От 01.09.1953 г. е диригент-ръководител на симфоничния състав при ГОНС – Добрич, а от 1956 г. на Пернишкия държавен симфоничен оркестър. През 1963 г. е поканен за диригент в Старозагорската народна опера.

От 1 октомври 1963 до 1 януари 1987 г. е диригент в Старозагорската опера. Репертоарът на Веселин Ненов е много богат. През 1976 г. гостува в Полша, а през 1978 г. в Румъния. Награден е с орден „Кирил и Методий“ – II степен. Пенсионира се на 01.01.1987 г. Като оперен диригент той има 35 премиери, над 1200 спектакъла, от които над 200 пъти с участие на гастролиращи изпълнители. Последната премиера е на операта „Трубадур” на Джузепе Верди на 20 ноември 1986 г.

Веселин Ненов е създател и 13 години диригент на Симфоничния оркестър на Средно музикално училище „Христина Морфова”. Създава и ръководи и Градския духов оркестър.

Автор е на вокално-оркестрова, симфонична и камерна музика; хорови и солови песни; музика към театрални постановки; над 50 обработки на народни песни за Радио Стара Загора и др.

Почетен гражданин на Стара Загора.

Документите на Веселин Ненов са предадени в Държавен архив – Стара Загора, лично от него. Документите са в оригинал и са две постъпления.

Научно – техническата обработка и на двете постъпления е извършена в архива. Оформени в 79 а.е. с обем 1,00 л.м.