228 абсолвенти дипломира Педагогическият факултет на Тракийски университет

На 29 септември 2023 г. в двора на Педагогическия факултет се състоя церемония по връчването на дипломите на абсолвентите. От тях 204 са бакалаври с общ успех много добър 5.03 и 24 – магистри с общо успех много добър 5.25.

25 са отличниците. С най-висок резултат – отличен 5.87 е Росица Петрова, представител на специалността „Предучилищна и начална училищна педагогика“ при ОКС „Бакалавър“. Отличник на випуска за ОКС „Магистър“ е Силвия Георгиева Грудева.

По традиция към абсолвентите и гостите се обърна деканът на Педагогическия факултет проф. Таня Борисова.

Изпращаме поредния випуск на Педагогическия факултет, който повече от 23 години представяме на нашето Отечество бъдещи учители за детски заведения, училища и социални домове, както и бъдещи управленци.

Тук ние създаваме базова подготовка за лидери. Сигурна съм, че сред вас са новите кадри, които ще изведат България по нов път.

Помнете, че от Педагогическият факултет на Тракийски университет вие получавате завидна професионална подготовка. Ненапразно нашият факултет години наред е на второ място в страната, след Софийския.

Колеги, където и да сте, носете в сърцата си пламъка на тези, които обичат децата, на тези, за които думата „мама“ и „госпожата или господинът“ стоят на едно и също място в сърцето им. И не забравяйте, че в Педагогическия факултет вие имате приятели. Можете да се обръщате към нас завинаги.

Уважаеми колеги бакалаври, чакаме ви в магистърските програми. Днес и утре можете да подадете своите документи! Благодаря ви, че сте наши съмишленици. Благодаря ви, че вървим заедно напред! Да пребъде Педагогическият факултет на Тракийския университет“- пожела проф. Борисова.

От името на ректора на Тракийски университет проф. д-р Добри Ярков и на ректорското и на цялата академична общност поздравление поднесе проф. д-р Нели Грозева.

Нямам никакво съмнение, че вие сте отлично подготвени да бъдете преподаватели и вярвам, че следващото ново начало ще бъде още по- добро и успешно, каза проф. Грозева.- Учител е не просто професия, а призвание. Предизвикателствата пред вас ще бъдат много. Ще цитирам част от доклада на Световния икономически форум според който 65% от децата, които в момента за първи път влизат в училище, ще работят професии, които все още не съществуват. Вие сте призвани да формирате новите умения на новите професии. Да използвате правилно умерено и целенасочено изкуствения интелект и дигиталните технологии в образованието. Да вдъхновявате! Да запалите онази скрита любов към знанието, на фона на толкова много материали в електронните среди и интернет. Разпалвайте жаждата за знания! Раздавайте обич и внимание. Бъдете добротворци и съвременни будители за изграждането на не просто личности, а личности които ще посрещнат новите предизвикателства“.

После дипломантите положиха клетва за вярност към професията.

Първи получиха дипломите си , златни медали и много подаръци отличничките на випуска Росица Петрова и Силвия Георгиева. След тях започва връчване на дипломите на всички останали.

Пак по традиция към синьото слънчево небе полетяха шапките на всички направили първите успешни крачки към реализирането си като специалисти.

Празникът споделиха зам.ректори на Тракийски университет, зам. кмет на Община Стара Загора Надежда Чакърова, зам. областен управител Теодора Нончева, началникът на Регионално управление на образованието Татяна Димитрова, представители на всички останали факултети и колежи, на директори на детски градини и училища, родители и приятели на абсолвентите.

Ден преди това във факултета се получи прекрасна новина за акредитация с 9.05 точки (от възможни 10) в Професионално направление „Педагогика на обучението по…“. Това означава, че във факултета започва прием за магистри в специалност „Педагогика на обучение по изобразително изкуство и графичен дизайн“ .

Росица Ранчева