Националната награда за принос в музиката „Акад. Марин Големинов“ получиха Вера Кирова, Силвия Томова и Анелия Димитрова – три Демни, три Нестинарки

Снощи, 28 септември 2023 г. – денят, когато през 1908 г. е роден композиторът Марин Големинов, на официална церемония, която се състоя в ХГ ”Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил, бе връчена Националната награда за принос в музиката „Акад. Марин Големинов“. Този път изборът на авторитетното жури бе наградата да отиде при три блестящи примабалерини от различни поколения, които по неповторим начин пресъздават образа на Демна в легендарната танцова драма „Нестинарка” по музиката на Марин Големинов – ВЕРА КИРОВА, СИЛВИЯ ТОМОВА И АНЕЛИЯ ДИМИТРОВА. Наградите обяви Лили Големинова – внучката на Марин Големинов, която бе очарователният водещ на празничната вечер. На вълнуващото събитие Силвия Томова и Вера Кирова лично получиха своите награди под бурните аплодисменти на всички присъстващи. Силвия Томова прие наградата на Анелия Димитрова, на която й предстои тази вечер да блесне на сцената на Софийската опера в ролята на Маргарита в спектакъла на танцовата мистерия „Сънят на Пилат”.
След връчването на наградите и виртуозното изпълнение на младата пианистка-носителка на многобройни международни награди Анжела Тодорова, се състоя дългоочакваната премиера на документалния филм „НЕСТИНАРКА. ГОЛЯМАТА СРЕЩА НА МАРИН ГОЛЕМИНОВ И ЦАНКО ЛАВРЕНОВ“ в присъствието на авторката и сценарист Елисавета Станчева. Във филма наследниците на двамата творци споделят неизвестни факти около постановката на “Нестинарка” от 1968 г., а три примабалерини, вживяли се в образа на Демна през годините – Вера Кирова, Силвия Томова и Анелия Димитрова – обогатяват историята със своите разкази и изящността на танца.
Проектът е реализиран от фондация „Цанко Лавренов” с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ .
Великолепният филм на Елисавета Станчева и нейния екип ще бъде представен и в Стара Загора през февруари 2024 година – Старозагорската опера ще отбележи Деня на българския балет със спектакъла на танцовата драма „Нестинарка”.
Община Кюстендил, Музикално сдружение „Марин Големинов“ и Фондация „Цанко Лавренов“ организират честването на 115 годишнината от рождението на Марин Големинов.