МКТФ „Пиеро“:“Ателие „Чехов“

Спектакълът „Ателие Чехов“ е колаж от разкази и пиеси на А. П. Чехов. Режисьор на постановката е Петър Пашов Младши, а в различните Чехови персонажи се превъплъщават студентите от четвърти курс по актьорство за куклен театър от класа на Жени Пашова към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Представлението съчетава в себе си елементи на драматичен театър, голяма част, базиращ се на импровизации, както и си служи със средства от кукления театър.

Още с влизането в салона се разбира, че няма да наблюдаваме традиционен театър по текстове на Чехов. От сцената, на висок глас от микрофон, се чува „10 минути до начало на представлението“. И в този миг настъпва някакъв хаос. Актьорите ожесточено започват да обикалят в кръг сцената, да преговарят реплики, някои дори излизат във фоайето на залата да посрещат бъдещите си зрители. Говорят им някакви неща, въвеждат ги в салона, настаняват ги на местата им, дори, когато гледащите вече са на седалките си, тази директна комуникация лице в лице продължава. „Колеги, начало на представлението“ – чува се отново гласът по микрофона.

Изведените Чехови мотиви са нелепи, абсурдни ситуации и типажи, които драматизацията на Пашов открива в нови и осъвременени с нашата театрална действителност пространства. Текстовете са съчетани с хулиганска сценичност, с танци, песни и музика, а това, което забавлява най-много зрителите е импровизационния елемент в представлението.

Силно впечатление прави актьорът Ламбрети Колев, който изпълнява няколко различни роли.  Той е пълен с енергия, която заразява, зрителите в салона, но и колегите си в игровото пространство. Той демонстрира способности на актьор, който може да преминава през различни поведенчески състояния с усет към всеки следващ жест.

Въпреки желанието на режисьора да използва един по-различен похват в разгръщането на сюжета и въпреки неизчерпаемата енергия на студентите да задържат зрителския интерес докрай, както и забавните ситуации, на които искрено се забавлявах, това изобилие от идеи, като че ли натежа на завършения вид на постановката. Съжителството на много идеи и концепции води до разпиляването на действието и постепенно се губи моментът, в който трябва да се сложи край. Предолагам, че този елемент, при който актьорите имат повече свобода в репетиционния процес и след това на сцената, доведе до това по-хаотично разгръщане на действията.

От Жаклин Добрева