27 септември – Световен ден на туризма

Туризмът и зелените инвестиции е водеща тема за 2023 г. на Световната организация по туризъм към ООН. Под мотото „Инвестиции в устойчиво бъдеще“ тази година на 27 септември се отбелязва и Световният ден на туризма.

Домакин на честването е столицата на Кралство Саудитска Арабия Рияд. В изявлението си по повод международния ден на туризма Генералният секретар на Световната организация Зураб Пололикашвили казва: „Туризмът никога не е бил по-важен за нашите икономики или за нашите общества. Неговият потенциал е огромен. В Световен ден на туризма ние насочваме вниманието на обществеността към способността на туризма да стимулира растежа, като същевременно подчертаваме жизненоважната необходимост от инвестиции, за да се гарантира, че този растеж е приобщаващ и устойчив.“

През тази година честванията са фокусирани върху няколко водещи теми:

Инвестиции за хората чрез развитие на образованието и уменията;

Инвестиции за Планетата чрез развитие на щадяща природата инфраструктура и ускоряване на зелената трансформация;

Инвестиции в просперитет чрез развитие на иновациите, технологиите и предприемачеството.

На сесията на Световната организация по туризъм в Рияд ще бъде представена своята Глобална рамка за инвестиции в туризма и ще проведе серия от дискусии на високо ниво, фокусирани върху предизвикателствата и възможностите, свързани с инвестициите в туризма.

За първи път Световният ден на туризма се отбелязва през 1980 г. като признание за жизненоважната роля на сектора за напредъка на мира и просперитета. Датата съвпада с подписването на Устава на Световната организация по туризъм към ООН.