Скъп гост посрещнаха днес преподавателите и учениците от ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“ в Стара Загора

Патронът на елитното училище, големият български физик и филантроп проф. Балкански се срещна с възпитаници на гимназията и отговори на техни въпроси.
На събитието, което се превърна в истински празник за младите хора и за техните учители, присъстваха и областният управител Ива Радева, зам. областният управител Теодора Нончева, зам.-кметът Надежда Чакърова, омбудсманът Иванка Сотирова, представители на неправителствени организации.
Изключително вълнуващи бяха срещите на учениците от три от класовете на гимназията с техния патрон. Те задаваха въпроси за живота и научната му дейност, но и за света, в който живеем, за войната, за разликите между хората в различните държави, за бъдещето, което ни очаква.
С топла усмивка и огромно удоволствие проф. Балкански отговори на любопитните младежи. Той сподели моменти от личния си живот и стъпките към научните върхове, дори някои от навиците си и режима си на хранене. С мъдрост и много обич се обърна големият българин към младите хора. Той бе категоричен, че единственият начин да се развива светът е образованието. Той призова учениците да учат, но и сами да правят своя избор на пътя си в живота. Минко Балкански призова и за повече любов между хората. Алтруизъм, приятелство, общуване, това според него са необходимите жалони, които всяко общество трябва да постави, ако иска да върви напред и нагоре.
Емоционалната и зареждаща с енергия среща с проф. Балкански приключи с искрени пожелания високият гост по-често да посещава „своята“ гимназия и уверения, че не след дълго ще има стотици поводи за гордост от успеха на възпитаниците на ПГКНМА „Проф. Минко Балкански“.