Нови състезания в календарите на МОН

Състезание по компютърна лингвистика, ученически турнир по чирлидинг и Фестивал по утринна гимнастика за ученици в IX – XII клас са новостите в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците и в Националния спортен календар на МОН за учебната 2023/2024 г. В тях са включени общо 122 прояви.

Най-добрите в областта на компютърната лингвистика ще премерят сили от 15 април до 19 май 2024 г. в София, а организатор на надпреварата е Институтът за български език при БАН. Турнирът по чирлидинг – състезание за спортни мажоретни отбори, е предвиден за пролетта на следващата година в Перник, а организатори са местната община и Българската асоциация „Спорт за учащи“ (БАСУ) със съдействието на регионалните управления на образованието и министерствата на младежта и спорта и на образованието и науката. Фестивалът за утринна гимнастика ще се проведе през май догодина в Ямбол, като се организира от местната община и БАСУ със съдействието на РУО, ММС и МОН.

В Националния календар за изяви по интереси присъстват 91 международни и национални прояви в направленията „Изкус­тва“ и „Науки и технологии“. От тях девет са международни и 82 – национални.
Сред международните прояви в направление „Наука и технологии“ за поредна година присъства международният екологичен форум „Сребърна“, а в направление „Изкуства“ са включени доказалите се през годините международен детски фестивал „Млади таланти“, организиран от Националния дворец на децата, както и конкурсите „Аз обичам Черно море“, „Творчество без граници“ за компютърна рисунка и колаж, „Южни слънца“,

С очите си видях бедата“, „Осанна във висините“ за православни песнопения и духовни песни и „Заедно в ХХI век“ за рисунки, песни, стихове, есета и реферати, както и международният културен форум „Велики Преслав“.

Сред националните изяви в направление „Наука и технологии“ са Седмицата на мобилността и Денят без автомобили, които ще бъдат отбелязани през октомври 2022 г. във всички области на страната. За поредна година ще се проведат и турнирът „Млад огнеборец“ за преходната купа „Юлиян Манзаров“ в Ловеч, изложението конкурс за младежко научно-техническо творчество в Горна Оряховица, конкурсите „Родолюбие“, турнир по английска реч и дебати „Хората – еднакви и различни“, „Космосът – настояще и бъдеще на човечеството“, Националната средношколска сесия по физика, Младежката астрономическа конференция, ученическата философска конференция „Човек – свят“, ученическият празник „За хляба наш…“, състезанието „Природата – наш дом“, националната викторина по безопасност на движението „Да запазим децата на пътя“, астропарти „Байкал 2024“, националният фестивал „Наука на сцената“, националният ученически журналистически конкурс „Григор Попов“, националният исторически конкурс и национална конференция за историческа памет „Будител“, републиканските състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“, националните състезания по наука и технологии с ученици от V до VII клас по природни науки, екология и технологии, националното състезание „Защита при пожари, бедствия и аварии“ и националните състезания по авто-, корабо-, авио- и ракетомоделизъм.
В направление „Изкуства“ за поредна година децата и учениците ще могат да проявят творческите си таланти в конкурсите „Вълшебният свят на Родопите“, „Фотоприказки“, „Рождество на Спасителя“, „Петя Дубарова“, „Златна есен – плодовете на есента“, „От Коледа до Васильовден“, „Морето, морето, морето…“, „Трифон Зарезан“, „Лазарка мома гиздава“, „Любовта в нас“, „Моите детски мечти“, „Водата – извор на живот“, „Малките нашенци“, „Морето не е за една ваканция“, „Диньо Маринов“, „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ“, „Детство мое – реално и вълшебно“, „Аз и моите приятели животните“, „Мадарският конник – символ на историческото минало и на европейското бъдеще на България“, „Писма до себе си“, „Рецептите на баба“, „Морско конче“, балетният конкурс за купа „Българска роза“ и др.
В Националния спортен календар на МОН основно място заемат Ученическите игри, които ще се проведат от октомври 2023 г. до юни 2024 г. във вътрешноучилищен, общински, областен, зонален и финален национален етап. Ще се проведат и Ученически игри за ученици с увреден слух, нарушено зрение, физически увреждания и увреждания на централната нервна система. Организатори са Спортната федерация на глухите в България (СФГБ), Българската параолимпийска федерация (БПФ) и училища със съдействието на регионалните управления на образованието, ММС и МОН.

Проявите в Календара започват с ученическия колопоход „Не на наркотиците“ през септември в Сандански. Място в листата отново заемат турнирът по ръгби за момичета и момчета от набор 2009/2011 г., който ще се проведе в София през октомври 2023 г., както и турнирът по минифутбол за момичета V – VIII клас и IX – XII клас в Разград през март 2024 г. Кубрат ще приеме през април догодина турнира по хандбал за 11-годишни момичета и момчета. Очакват се и новите издания на ученическия шампионат по бадминтон „Златно перце“ и на състезанията по плуване и ски. Традиционно ще се проведат и националната туристическа проява „Шипка“, туристическият поход „По пътя на Ботевата чета“ от Козлодуй до Околчица, походът „По стъпките на Апостола“ из Стара планина и прегледът на спортно-туристическите сръчности и умения „Кристален еделвайс“.

Международните състезания включват през 2024 г. Световните ученически игри по баскетбол в Макао (Китай), Световната купа по футбол в Китай, Световните ученически игри по волейбол в Сърбия и Лятната гимназиада от 23 до 31 октомври 2024 г. в Манама, Бахрейн.