На уникална изложба от камъчета можете да се възхитите в Регионална Библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора

В рамките на ХІІІ Международен куклено театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ във фоайето пред Детски отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ е подредена уникална изложба от камъчета. Показани са над 80 малки картини и бижута с автор Вера Донева. Това са етюди, физиономии на известни личности, различни животинки, пейзажи и пр. направени само от камъчета, плюс нещо още – щрихичка, перце, огърличка…
Вера Доньо Донева е родена през 1956 г. Дипломира се като фотограф и от 1974 до 1993 г. работи като оператор в Студия за анимационни филми „София“, а след това – в продуцентска къща „Нагуал“. Работила е в български и чуждестранни продукции като сценарист, режисьор и редактор.
В последните близо 20 години изработва картини и бижута от обикновени камъни, намерени по плажовете на Черноморието. Естественият вид на камъните е запазен и са добавени графични и декоративни елементи, за да изобрази характерни образи на животни, птици и шаржове на приятели и известни хора. Това прави всяка картинка уникална.
Първата и изложба е във Варна през 2022 г. в рамките на Световния фестивал на анимационния филм.
„Тази изложба е в памет на Вера Донева, която Ковид-ът ни отне преди една година, каза при откриване на експозицията Надежда Мрънчевска, селекционер на анимационната фестивална програма. – Тя е човек, свързан от най-ранно детство с изкуството на своя баща популярният артист Доньо Донев. Започва кариерата си в Анимационно студио „София“. След промените става режисьор и продуцент на анимационни филми. В Стара Загора е показван нейният филм „Без коментар“. Сега се прожектира „Домашен любимец“.

Имаше много хубав фестивален живот по света – фестивали, конкурси и т.н.

В изложбата може да се види друго лице на Вера Донева. Тези камъчета са организирани във вид на отделни картинки. Изключително е вниманието на авторката към природата, към природния образ, който се съдържа в едно сивичко или бежовичко, с нищо не привличащо вниманието камъче. Нейният талант е да открие образа и да го пресъздаде е много жив.

В повечето от образите се вижда карикатурата. Да вложиш чувство за хумор в едно камъче, да откриеш шаржа и портретната прилика с известни личности – например Лайза Минели и др. образи, които могат да бъдат разпознати. Това е уникален и много интересен талант.

Изключително майсторство е с един щрих, с една чертичка от най-простия камък да се получи изключителен образ, шарж, или карикатура“.

За изкуството на Вера говори съпругът й Настимир Цачев – художник- аниматор и продуцент:

През 2019 г. бяхме на този Международния куклен фестивал в Стара Загора. Бяхме очаровани и още тогава се зароди идеята тя да направи по време на „Пиеро“ изложба от камъчетата си, защото има много общо с кукленото изкуство, анимацията и др.

Камъчетата са от „кариерата“ на Балчик. Това са плажовете на Балчик. Тя използваше цялото си време да събира камъчета, които вече са експонирани. Интересно е, че тя не ги събираше на куп, а ги избираше. Във всяко камъче предварително виждаше това, в което щеше да се превърне в ръцете й като краен резултат.

Това нейно занимание продължи години. За съжаление си отиде внезапно и много рано“.

Изложбата ще остане до края на фестивала – 29 септември 2023г.

Росица Ранчева