Навършват се 70 години от откриването на Къща музей „Гео Милев“ в Стара Загора

На  27 септември 2023 г. се навършват  70 години от откриването на Къща музей „Гео Милев“ в Стара Загора

През 1952 година се ражда идеята за превръщането на къщата в Стара Загора, където е израснал Гео Милев, в музей. Основни инициатори тогава са неговите приятели поети Николай Лилиев, Николай Райнов, Ламар, Людмил Стоянов, Иван Хаджихристов, Иван Мирчев и др. Идеята се реализира с помощта на  майката на поета, жена му, неговия брат Борис и четирите му сестри, и редица други родственици и приятели на Гео Милев, както и цялата общественост на Стара Загора.

На 27 септември 1953 година музеят е открит.

Първоначално Къща музей „Гео Милев“ има повече „етнографски“ характер. Стаите – три на брой, са възстановени почти както са изглеждали в началото на миналия век, когато Георги Касабов е бил ученик в Стара Загора. Уредени са мобилни платна със снимков материал и документи, свързани с живота и творчеството на Гео Милев.

Родителите и роднините на поета правят първото си голямо дарение – редица ръкописи, писма, рисунки на Гео Милев, както и голяма част от личната му библиотека: книги и списания на няколко езика.

Пръв уредник на Къща музей „Гео Милев“ е поетът Иван Хаджихристов. Започва събирателската и изследователската работа върху живота и творчеството на Гео Милев. Разпращат се писма до негови близки приятели и сътрудници да разкажат за работата си с Гео Милев, както и да характеризират личността му.

През годините музеят решително се променя. Многото посетители от страната и от чужбина изискват съвременни и модерни условия, които старата къща с малки стаи и коридорчета не предоставя. В началото на 70-те години се изгражда експозиционната зала към музея. Самата експозиция претърпява няколко решения. Първоначално тя е с високи пана с фотоси, а от средата на 80-те години открива врати най-новата експозиция на музея, която и до днес е сред най-модерното, което е създадено в сродните музеи. Осветлението, музиката, визията и специалните светлинни и музикални ефекти в експозицията създават усещането за спектакъл.

В двора на музея се намира „Дъбът на Гео Милев“, вековно дърво, обявено за природна забележителност, засадено от самия Гео.

Основният фонд съдържа ръкописи, писма и дневници на Гео, негови лични вещи, рисунки, преводи, голяма част от личната му библиотека. Почти 95-98% от Основния фонд са дарения от роднини и близки на поета. Първото голямо дарение от 1953 г. е на майката Анастасия Касабова, от брат му Борис Касабов и съпругата му Мира Керанова. В по-късните години дарения правят сестра му Пенка Касабова и дъщерите му Бистра Аврамова и Леда Милева. Научно-спомагателният фонд съдържа основно публикации, свързани с живота и творчеството на Гео Милев, както и негови преиздания на творбите му. Тук са спомените на негови съвременници, повечето в ръкопис. Тук са и много вещи – битови, останали от родителите.

През 1995 година е създадена Международна фондация „Гео Милев“ с почетен председател Леда Милева, чиято цел е да подпомага научно-изследователската и популяризаторската дейност на Къща музей „Гео Милев“. На всеки две години в края на месец септември се провеждат (организират)  „Гео-Милеви дни“. Експонират се изложби, правят се рецитали, поставят се пиеси, организират се кръгли маси и научни конференции. Присъжда се Национална награда на името на Гео Милев, чиито носители са поетът Бойко Ламбовски, драматургът Яна Добрева, художникът Никола Тороманов и поетите Валери Станков, Рашко Стойков, Георги Константинов, журналистът и издател Иван Гранитски,  Ружа Маринска, Александър Шурбанов, Панчо Панчев, известен на малките читатели като Дядо Пънч. Българската поетеса и преводачка, културен деятел, дипломат, дъщеря на Гео Милев, Леда Милева също е удостоена с наградата на името на своя баща.

По-голямата част от сериозните изследвания на творчеството на Гео Милев са инспирирани от Международна фондация „Гео Милев“ и Къща музей „Гео Милев“. В не малко случаи научните конференции се организират от фондацията и музея и се финансират от община Стара Загора. Работещите в музея също имат своя принос. Поетът Рашко Стойков, дългогодишен главен уредник на музея, написа пиеса за Гео, поемата „77 стъпала“, както и редица други стихотворения. Другият дългогодишен главен уредник -литературният критик Георги Янев е публикувал десетки статии върху творчеството на Гео Милев. Автор е и на книгата „Баща и син“ – за взаимоотношенията между Милю Касабов и Гео Милев.

Гео Милев е добре приет и в чужбина. Негови произведения са публикувани в над 40 страни. Музеят поддържа връзки с чужди изследователи и интерпретатори на творчеството на Гео Милев, както и редица преводачи. Компакт дискът на поемата „Септември“ е на шест езика – български, немски, руски, френски, английски и японски.

Дългогодишна инициатива на Къща музей „Гео Милев“, чието начало е поставил самият  Гео Милев, е пленерът „Деца рисуват“. В него участват ученици от Стара Загора и техните ръководители. Творбите на пленера участват в изложба, която се открива традиционно преди 24 май.

Чрез предлаганите занимания, насочена към най-малките (5 – 8 години) –  „Четем и рисуваме“, „Литературни закачки“ – отгатване на гатанки и рисуване на отговора, „Ние сме актьори“, „Да съставим приказка“, къщата си превръща в привлекателно място в града за старозагорци и гости.

 70-годишнината на Къща музей „Гео Милев“ ще бъде отбелязана с различни събития:

Гео Милев у дома“ – поредица от театрални постановки в Стара Загора

Екипът на Театър студио 4хС представя поредица от спектакли в Стара Загора в три последователни дни – от 27 до 29 септември 2023 г. Те са създадени по текстове на Гео Милев и чрез постановките творецът се завръща в родния си дом в Стара Загора – мястото, което е обичал и което го е вдъхновявало. Театралните вечери дават възможност да усетим пулса на неговото време и чрез и творчество му да се докоснем до неговия мироглед.

Програмата включва:

  • 27 септември 2023 г., 18:00 часа, Къща музей „Гео Милев“

България, земята на убитите поети“

България, земята на убитите поети“ е спектакъл за поетия избор, за поетичната смърт и гениалния поетизъм.

Защо поетите биват убивани? Защо ние, българите, убиваме своите поети? Христо Ботев, Стефан Стамболов, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Яна Язова, Пеньо Пенев, Светослав Миларов, Петя Дубарова, Людмила Исаева, Мария Вирхов и всевиждащият Гео Милев възкръсват през безкомпромисния поглед на режисьора Николай Георгиев, асистент-режисьора Маглена Гуркова и актьорите на „Алма Алтер“.

Всеки един от актьорите избра един от поетите. Всеки един от поетите избра един от нашите актьори. И едните и другите знаят, че не са от този свят и заедно докосват своите вътрешни човеци. Така поетите удвояват себе си. Актьорите също“ – казва режисьорът Николай Георгиев.

За мен този спектакъл е противодействие на апатията, чаша, пълна с противоотрова и безкористна човешка и актьорска свръх отдаденост в името на поетичната постреалност“ – споделя Маглена Гуркова, асистент-режисьор.


  • 28 септември 2023 г., 13:00 часа, Къща музей „Гео Милев“

Гео Милев у дома: новото раждане на Гео Милев“

Лекция на режисьора Николай Георгиев


  • 28 септември 2023 г., 18:00 часа, Къща музей „Гео Милев“

Гаврошовци и котета разбойници“

Мюзикъл

Всяко стихотворение или приказка може да бъде музицирано чрез живия сценичен органон. В мюзикъла „Гаврошовци и котета разбойници“ използваме синтетичния подход, за да представим по достъпен начин богатата палитра на творчеството на Гео и Леда Милеви. Тази синтетика изразява себе си на две нива: първо, на театрално-сценично ниво, което включва ползването на музика, хореография, светлина, звук; и второ, на тематично ниво, синтез между поезия и драма, което е възможно чрез фрагментарния театрален подход, завещан ни от големия български поет Гео Милев.

Режисьор: Николай Георгиев

Хореограф: Петя Йосифова – Хънкинс

Композитор: Георги Арсов


  • 29 септември 2023 г., 18:00 часа, Къща музей „Гео Милев“

Септември“ по Гео Милев

Моноспектакъл на Георги Арсов

Накъде да тръгнеш, когато нямаш път нито напред, нито назад. Какво да вземеш със себе си, когато всичко ти е отнето. Светът се разпада под краката ти. Небето е тъмно като мислите, които така и не могат да нахлуят в съзнанието. Защото съзнание вече няма. Човечеството е застинало в титаническо напрежение, за да разгроми всички досегашни прегради.

Режисьор: Петя Йосифова-Хънкинс


Спектаклите на 27, 28 и 29 септември ще бъдат съпроводени с отворени дискусии, водени от бащата на българския авангарден театър – режисьора Николай Георгиев, съобщават организаторите. И в трите дни място на провеждане е Къща музей „Гео Милев“ в Стара Загора, намираща се на ул. „Гео Милев“ 37.

Вход: свободен.

Проектът „Гео Милев у дома“ се реализира с подкрепата на Министерство на културата и Къща музей „Гео Милев“ – Стара Загора.

Росица Ранчева