С нова детска градина „Липа“ се сдобиха старозагорци

На 25 септември 2023 г. в абсолютния център на град Стара Загора, официално беше открита новата Детска градина №9 „Липа“. В града на липите и поетите, на художниците, на артистите и музикантите, ето че имаме вече и детска градина „Липа“.

Детското заведение е изградено по Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища в периода 2020-2022 г. на Министерство на образованието и науката. Стойността на проекта е малко над 2.2 млн лв., като финансирането по програмата е в размер на 2 млн лв. Останалите средства са от бюджета на общината.

Градината е предназначена за деца от 3 до 6 години, които са разпределени в 4 групи. Общата ѝ застроена площ е над 700 кв.м.

За да присъстват на събитието тук бяха всички зам.кметове на Общината – Надежда Чакърова, Милена Желева, Красимира Чахова, Радостин Танев, инж. Янчо Калоянов, секретарят на администрацията Делян Иванов и главният архитект Младен Иванов, директори на дирекции и отдели на администрацията, директори на детски градини и на училища, областният управител Ива Радева и нейният заместник Теодора Нончева, Татяна Димитрова – началник на Регионално управление на образованието, Иванка Сотирова омбудсман на Стара Загора, Валентина Бонева -председател на Постоянната комисия по образование при Общинския съвет, общински съветници, родители.

Водосвет за здраве и благополучие отслужиха Негово приподобие архимандрид Богослов Димитров – протосингел на Старозагорската митрополия и свещениците Петър Радев, Евгений Димитров и отец Мина.

Ивияна Димитрова от трета група „Морячета“ на ДГ №9 „Липа“ рецитира дълго стихотворение, посветено  на липата и децата.

„Позволете ми от името на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров да поздравя нас, гражданите на Стара Загора, с откриването на новото детско учебно заведение – новата детска градина № 9 „Липа“. Бъдете здрави, деца! Ползвайте си я с най-голямо удоволствие! За нас е много важно да знаем, че има още едно модерно и съвременно място, в което децата на Стара Загора да се обучават, да играят, да бъдат възпитавани, да създават приятелства.. И разбира се много да слушате учителите си, защото те ще ви покажат пътя на знанията и на уменията“,- каза в приветствието си ресорният заместник-кмет Надежда Чакърова.

Тя връчи Поздравителен адрес от името на кмета Живко Тодоров на директора на детската градина Мария Господинова и подчерта, че откриването на чисто новата и модерна градина е поредното доказателство за грижата на общината към децата.

Трикольорната лента прерязаха Надежда Чакърова и Мария Господинова.

ДГ „Липа“ отвори врати на 15 септември 2023 г. с екип от 12 души, от които половината учители, а другата половина – помощен персонал. Те посрещнаха децата от първа, втора и трета групи.Капацитетът на сградата е общо за четири групи по 25 деца.

Просторните и слънчеви стаи са напълно обзаведени с мебели като в приказката „Снежанка и седемте джуджета“ – малки спретнати креватчета и завивки, малки масички и столчета, малки шкафчета, украсени с липички, за всяко дете, малки мивчици и тоалетни. Има и голям физкултурен салон, в който са създадени и условия за научаване на правилата за безопасно движение. На най-долния етаж е разположена кухнята, също с най-модерно обзавеждане. В просторния двор, вече са поставени някои от уредите за игра. Теренът е напълно обезопасен. Засадени са и първите храсти, цветя и дръвчета. Към хубавините са и осигурените паркоместа, за да могат родителите спокойно да си изпращат и посрещат децата.

На добър час на малките старозагорчета и на техните учители! Всички да са живи и здрави! В този прекрасен дом винаги да има много радост, веселие и сбъднати мечти!

Росица Ранчева