МКТФ „Пиеро“ : „Кралят Елен“ – спектакъл на трансформациите

 

„Кралят Елен“ по Карло Гоци

Режисьор: Бисерка Колевска

Сценография: Свила Величкова

Костюми и маски: Елена Цонкова

Музика: Михаил Шишков-син

Участват: Любомир Желев и Георги Янев

„Любовта ще спаси света!“ В свят на власт и магии, най-голяма сила се оказва, че притежава любовта.

Конкурсната програма на тазгодишното издание на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „ПИЕРО“ стартира с представлението „Кралят Елен“, режисьор Бисерка Колевска. В спектакъла на Държавен куклен театър – Сливен трансформацията е главното действащо лице. Преобразяванията на Краля в елен, на елена в старец и т.н., зададени от драматурга,  не са единствените преобразявания на сцената. Актьорите Любомир Желев и Георги Янев, приели ролите на разказвачите – магьосника Дурантарте и неговия слуга Чиголоти, непрестанно и умело скачат от персонаж в персонаж, представяйки на публиката окарикатурени човешките черти.

Свила Величкова и Елена Цонкова правят възможна на сцената магията и вдъхват живот на гротесковите образи от пиесата. Сценичното пространство е изпълнено с мащабни свитъци и страници, изписани с историята на Гоци, които в хода на действието се превръщат в костюми и маски, в дворцови зали, в зловещи горски лесове, в кралски покои.

Режисьорът Бисерка Колевска среща Комедия дел Арте с вечните проблеми за жаждата за власт, отмъщението, ревността, човечността и силата на любовта. А актьорската интерпретацията на Панталоне, Бригела и Смералдина предизвикват сълзи от смях в очите на зрителите, но и през комедията ги карат да осъзнаят, че заедно с най-силните човешки чувства – любов и омраза, ръка за ръка вървят и пороците.

Наталия Вълкова