От днес Стара Загора е Пиеро

На 23 септември 2023 г., точно в 13:00 ч., в Художествената галерия на Стара Загора тържествено беше открит 13-ят Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“. Пред публиката, препълнила големия салон, директорът на Държавен куклен театър Стара Загора Дарин Петков, главен организатор и вдъхновител на това грандиозно събитие каза: „Обични наши хора, добре дошли на откриването на 13-то издание на нашият уникален „Пиеро“.

Много съм щастлив, че тази година имаме възможност, да поканим много гости и театрални трупи, които да покажат своето изкуство.

Това нямаше как да стане без съдействието на нашите финансиращи организации. На първо място – Община Стара Загора, Министерство на културата на България и Национален фонд култура. Благодарим!

Благодаря на всички култури институти в Стара Загора, които свалиха свои програми и дадоха път на „Пиеро“!

Наистина целият град е на вълните на „Пиеро“. Във всички културни институти, заведения и магазините, в градини, хотели, по улиците, на „гъбите“ – от всякъде те гледа Пиеро. Добре си дошъл празник на високото изкуство! Стара Загора те заслужава!

В приветствието си Милена Желева зам.кмет на Община Стара Загора каза:

Използвам възможността да Ви поздравя от името на кмета Живко Тодоров и да пожелая успех на фестивала тази година.

Благодаря на организаторите, на Дарин Петков и целия екип, който стои зад него. Не зная дали си представяте колко са безсънните нощи, за да се случи тази магия.

Община Стара Загора ще продължи да подкрепя и финансово, и със своите зали и следващите издания на „Пиеро“!

Пиеро“ е вдъхновение! Изложбите, които се откриват днес в няколко различни зали, е само малък пример за това.

Обявявам Международния куклено-театрален фестивал „Пиеро“ за възрастни за открит!

Желая успех! На добър час!“

Дарин Петков сърдечно благодари на домакините – Художествената галерия. „Искам да ви кажа, хора, че вие сте чудесен екип. Толкова много ни помогнахте. Благодарим Ви! Нека да ви има и да продължим да работим съвместно“- каза Петков.

Вдясно, във входното малко фоайе на галерията се е разположил един доста грозноват, дори отвратителен герой от постановката на Мариета Голомехова „Полетът на къртицата“.

В центъра на големия салон е огромен плакат на „Пиеро“ и няколко кокетни фигурални композиции от различни спектакли. От двете страни на западната зала – „Отпред/ Отзад“ са експонирани уникалните , общо 48 плаката на Люба Томова с размер 100/70 см. В Западната зала е подредена грандиозната сценографската изложба и инсталации на постановки на старозагорката Мариета Голомехова. Онези, които са почитатели на спектаклите на Старозагорския куклен театър познават нейното творчество, винаги в тандем с Веселка Кунчева. Но сега, събрани на едно място, и то само много малка част от всичко, което е минало през ума, сърцето и ръцете й , показва колко голям, талантлив и иновативен артист е тя.

За изкуството на Мариета говори Митко Новков.

Няма как да не ви е направило впечатление, че в нейните сценографии, включително и в куклите, има затворени пространства, които искат да бъдат разтворени. Това е нашата човешка същност, която иска да се роди. Тя иска да се измъкне от това затвореното пространство и да намери някого в света. И успява! Но се оказва, че светът не е особено готин, уютен и гостоприемен. Новоизлюпеният „герой“ влиза в една голяма група от хора и заприличва на тях абсолютно. Превръща се в тях. И в това общество, новоизлюпеният човек губи своята индивидуалност. Започва да работи с ритмите на множеството, с тупането на сърцата, с целия ритъм, характерен за работата на Мариета. И тогава се случва нещо . На новоизлюпилия се не му е окей и той минава към метаморфоза, преобръща се, променя се, става друг. Той трябва да се различи от гмежа като става грозен.

И тук, в показаните кукли ще видите колко е важна естетиката на грозното за работата на сценографката. Защото бидейки грозни, дебели, неогледни, ние сме индивидуалност. Т. е. единственият начин да направим света по-добър и по-красив

е да сме грозни. Начинът, по който тя работи с грозното е винаги красив и винаги блестящ като самата нея като художник“ – каза г-н Новков.

Димитър Трайчев говори за невероятното творчество на Люба Томова.

За плаката по принцип се говори не често, говори се кратко, защото е мимолетна форма. В рамките на 3 секунди трябва да приковем вниманието. Или просто не сме си свършили работата.

Художникът, който се занимава с такъв вид визия, няма разкошното време за доказателствен материал в рамките на спектакъл час-два, а има няколко секунди да спре вниманието на пешеходеца. Но плакатът ще остане доказателствен факт за спектакъла след много години, защото хартиеният носител, който идва от Гутенбергово време, все още съществува.

Люба Томова няма нужда от театрални премиери. Тя създава събитието. Постановката е нейна- без значение дали с прашасали аксесоари или води тежка битка с умъртвената природа Люба фокусира енергията на своята реакция към дзен избора на бинарния живот, който ни крещи – дай или вземи -сега! Затова Люба Томова превръща традиционния подгряващ театрален диалог, пълен с познати клишета, във финален монолог от антична трагедия. Някои биха го нарекли чисто изкуство. За мене това е най-чиста проба дизайн, с цялата социална отговорност и несподелима болка, която носи!“- каза г-н Трайчев.

За да бъдем максимално коректни, трябва да съобщим на уважаемите читатели, че няколко минути след настъпване на Есенното равноденствие, в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ започна майсторски клас по анимация, който продължи с анимационна кинопанорама. В 12:30 ч. във фоайето пред залата на библиотеката се откри много интересна изложба „Картини от камъчета“ на Вера Донева.

Горещо ви препоръчвам да видите и трите изложби – сценография, плакат и камъчета.

От 15:00 ч. започна конкурсната програма с „Кралят Елен“ на Куклен театър Сливен.

Всички подробности можете да откриете в публикуваните програми.

Росица Ранчева