Росен Кавръков откри магнетична живописна изложба

На 19 септември 2023 г. в зала „Лубор Байер“ в Стара Загора художникът Росен Кавръков откри атрактивна живописна изложба. Салонът се оказа тесен да побере гостите на художника – приятели, почитатели, колеги, за да присъстват на културното събитие в предесенна Стара Загора.

Проучвайки историята на групата на художниците, си задавам въпроса какво е да си председател на такава творческа гилдия. Или поне аз си давам сметка какво е било преди, каза в словото си при откриване на експозицията д-р Милен Алагански – председател на Представителството на художниците при СБХ в Стара Загора.- Това което съм забелязал при Росен е, че винаги, когато си идва в града, винаги се е интересувал как вървят нещата в групата, какво става с тази зала, какво предстои… Той две години е бил председател на Дружеството на художниците. Това, което е продължил като наследена линия от колегите преди това, е да сплоти групата. За този интерес и положени усилия, печели моето уважение и искрена благодарност.

В началото , когато разговаряхме ми каза, че това, което представя е живописна изложба, в която използва някои похвати на скулптурата, на графиката и други техники.

Първото нещо, на което по принцип обръщам внимание е жанрът – пейзажи, портрети, фигурални композиции. Но това не е основното. В случая основна е техниката, която прилага в повечето платна. Мисля, че той извежда нова линия в творчеството си – постигане на релеф чрез по-голямо напластяване в картините. Според мене, това освен от скулптурата са похвати и от рисунката и от графиката.

Въпреки, че той отрича, продължавам да си мисля, че тази изложба е вдъхновена от неговото хоби – риболовът. Защото в експозицията има доста риби и места, на които е предполагам че е бил и после ги е нарисувал. Пожелавам успех на изложбата!“- каза д-р Алагенски.

Благодаря на всички, че сте тук. За мене е удоволствие, защото много исках да Ви покажа, какво съм натворил и докъде съм стигнал като мислене, сподели Росен Кавръков.- За немалък период от време, въобще не се показвах като творец – нито в Стара Загора,нито другаде. – Но според мене, ако художник не работи с четката, не значи че е спрял да твори.

Това, което Ви показвам днес, е плод на безкрайно много впечатления. Всичко започна много отдалеч, когато със Стефан Баев правехме едни офорти. Дойде ми идея, че така мога да работя живопис. Тогава ми изглеждаше смешно. Минаха много години и започнах да прилагам такива техники. След това се срещнах с творци, които работят с хартия, трети с мазилки, четвърти – с цвят. Единствено, което винаги съм искал е да се уча от всеки, без значение колко стаж има в този занаят, и някак си да покажа себе си с всякакви изразни средства.

Зная, че съм постигнал това, което съм си поставил като цел. Единствено, което се надявам е, да Ви изненадам приятно.

Благодаря на всички, които сте тук, защото аз съм син на Стара Загора, на хората от старата и от новата галерии, от дружеството…Благодаря Ви!“

В залата да показани 35 картини – различен формат – многоцветни, многосюжетни, наситени с енергията и с емоцията на своя автор, свежи, естетски, толкова пленителни, че не можеш да откъснеш поглед от тях. Всички са създадени през 2023 г.

Изложбата ще остане за посещение до 30 септември т.г.

Очаквайте интервю с Росен Кавръков.

Росица Ранчева