Красимир Къшев, директор на НУМСИ“Христина Морфова“ за началото на Учебната 2023/24 г.

Новата учебна 2023/2024 г. започна и за Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова”. Със самочувствие от своя талант неговите възпитаници носят девиза на училището „Избрах уникалното – уча в Музикалното”.

За задачите, проектите, проявите и плановете за предстоящото разговаряме с Красимир Къшев, директор на НУМСИ”Христина Морфова”.

Г-н Къшев, как започва учебната 2023/24 г. за Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“?

Още преди 15 септември, първия учебен ден, имахме откриване на творческата 2023/24 г. за училището. По покана на проф.Светла Димитрова, директор на Музей „Етъра“ наши ученици с концерт закриха 18-тия Международен фестивал на етнозанаятите там на 3 септември в 16 часа. След изявата ни бяха раздадени наградите на отличените участници. Това бе много престижно участие за нас. Благодарен съм за поканата на проф.Димитрова, ние подготвяме почти една година това наше участие.

А учебната година започваме с по 2 нови паралелки 8, две 5 клас и една 1 клас, това е добре за нас, успех е, че си запълнихме бройките. Интерес към училището има. Имаме нов ученик в класа по актьорско майсторство от…Кюстендил – значи той „прескача по магистралата“ София и Пловдив и идва в Стара Загора. Каза ми: „Тук съм, заради това, което знам за вашето училище“. От новоприетите ученици имаме от Варна, Силистра, Радомир. В нашето училище има школа за някои от инструментите, заради която децата идват да учат тук – да, има школа за акордеона, която направи покойният преподавател Джанкардашлийски и неговите наследници продължават делото му, а учениците им обират награди у нас и в чужбина. На 22 септември в с.Свобода, родното село на Петко Радев ще се честват 90 години от рождението му и нашите акордеонисти са поканени да участват в концерта. Така че творческата година направо закипя при нас.

Догодина ще чествате 50 лета от създаването на училището, готова ли е програмата за юбилея?

Творческият календар до края на 2023 г. няма да бъде „на пълна скорост“, за да се подготвим за следващата юбилейна година. На 10 октомври ще участваме в празника на Нова Загора, ще продължим със Сцена на ученика в Регионалната библиотека, ще имаме Рождественски концерти. На 25 ноември имаме организиран от Фондация „Петко Стайнов“ концерт в залата на Национална музикална академия в столицата, а на 2 декември – в Музея в Казанлък, благодаря за тези ангажименти на внука на Петко Стайнов, който ръководи Фондацията и направи и дарение за нашето училище. Ще имаме дългосрочни ангажименти.

Независимо, че държавният документ за създаването на училището е изготвен на 1 септември , ние ще започнем отбелязването на годишнината още в началото на 2024 г., цялата година ще обявим за юбилейна. Има 3 дати, които вече договорихме с директора на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов. През май месец за Тържествен концерт по случай патронния ни празник, както концерти с оркестъра на Операта на 1 октомври – Международния ден на музиката и 1 ноември – Ден на будителите. Същинското честване ще бъде на 1 октомври, диригенти ще бъдат двамата най-успели наши възпитаници в чужбина Павел Балев и Здравко Лазаров, те потвърдиха този ангажимент. Солисти ще бъдат големи имена, част от тях хабилитирани преподаватели в чужбина – като проф.Мирослав Христов /цигулка/, проф.Айля Улудере/флейта/ от Истанбулската консерватория, проф.Веселин Божков /тромпет/ и др. Искаме в една класическа програма да представим всичките катедри – щрайхова, духова, ударна, вокална с техните най-изявени представители, наши възпитаници. За съжаление Веселина Кацарова няма да може да участва, но!

През 2024 г. НУМСИ ще учреди Национален вокален мастер клас на името на патрона Христина Морфова – за ученици и студенти, които учат  пеене. В първото издание Веселина Кацарова ще ръководи този Мастер клас за класическо пеене, който ще се проведе през месец юни. Но тъй като нашите ученици учат и поп и джаз пеене, класовете ще се редуват.

Ще продължите ли работата по международни програми?

Да, нашето училище работи по Програма Еразъм с най-много спечелени проекти сред сродните училища в страната. Имаме подписан договор за 2024 г., ще водим учениците ни 2 седмици във Виена. Надявам се през пролетта на следващата година, когато ще сме там, да направим и концерт, посветен на нашия юбилей.

А ще реализирате ли пак заедно със студенти от Педагогическия факултет на Тракийски университет тези интересни гостувания на ваши ученици в детски градини и училища?

С амбиция сме тази програма да продължи. Добрите практики е добре да се продължат. Ще се опитаме дори да разширим географията, както на детските градини, така и на училищата.

Имате ли нови инструменти, закупени за новата учебна година, дарения, спонсорства?

Имаме, да. Започвам с даренията. В кабинета ми са 3 нови детски китари, дарени от „Кремона“, Казанлък, дарени преди месец и половина. Имаме дарение от Фондация „Петко Стайнов“ – една малка професионална флейта с извит мундщук, фондацията ще финансира ремонт на наши щрайхови инструменти. С друг дарител закупихме 2 професионални флейти за малки деца. Моя цел е закупуването на още инструменти за малки деца, за да не затрудняваме родителите те да дават пари за това. Полагаме много целенасочени усилия за малките ни ученици. Както се казва – сеем там, за да пожънем после. През миналата година в училището имаме нови инструменти за над 50 000 лв – например имаме контрабаси от най-малкия, който съществува до най-големия. Купихме ударни инструменти, саксофони. Тази година сме одобрени по Програма „Заедно за изкуствата и спорта“ на МОН – по него ще инвестираме за направата на пачки за малките ни балерини и в закупуването на балетен килим. А за децата в класа по народни танци ще ушием цял комплект тракийска носия. Тази година по тази програма инвестираме в танците, спечелените средства са 18 000 лв. Този септември наши деца ще участват в лагера „България – образователни маршрути“.

Долап.бг