Две атрактивни изложби -сценография и плакат „Отвътре/Отвън“ се откриват в Художествена галерия Стара Загора

На 23.09.2023 от 13:00ч. в Художествена галерия Стара Загора ще бъде открита изложба на сценография и плакат „Отвътре/Отвън/“. Автори са сценографката Мариета Голомехова и плакатистката Люба Томова.

С това събитие се слага началото на ХІІІ издание на Международния кукленотеатрален фестивал за възрастни „Пиеро“ /Pierrot 2023/.

С интересни експерименти, със свобода и хармония във формата и съдържанието, Мариета Голомехова е сред личностите, които преобразяват естетиката на българския театър. Работата й е отличена с множество номинации и награди от българската и международната театрална гилдия. Лауреат на Съюза на българските художници. Носителка на Аскеер и Икар за сценография и костюми. 

Мариета Голомехова е родена през 1969 г. в Стара Загора. Завършила е актьорско майсторство при проф. Надежда Сейкова. Специализирала е сценография за драматичен и куклен театър при проф. Майа Петрова в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Последните спектакли, на които отново успява да предаде ярък визуален характер, са „Иисус Христос суперзвезда“ – Държавна опера Пловдив; „Дон Кихот“ – Младежки театър; „Преображението“ – Драматичен театър Благоевград; „Полетът на Къртицата“, „Аз, Сизиф“ – продукции на Пъпетс лаб; „Последният човек“, „Страх“ – Държавен Куклен театър Стара Загора, всички под режисурата на Веселка Кунчева.

Люба Томова е родена в София през 1975.

Завършила Национална художествена академия, специалност „Плакат“. Съосновател е на Студио за графичен дизайн Poster House.

Участва в множество международни форуми: No War, Варшава; The World after; АнтиНова 100 плаката, Джъдзян; От окопите. Един ден по-малко, един дизайн повече, Барселона; Биенале на театралния плакат, Жешов; VIDAC – Република Корея; Биенале на графичния дизайн Golden Bee, Москва; Триенале на сценичния плакат, София; Биеналета на плаката в Мексико, Боливия, Търнава и др.

Носител е на редица награди, по-важни от които са: Голямата награда на X триенале на сценичния плакат, София; I награда от конкурса „За един устойчив свят“, инициатива Rio+20; Специална награда за плакат от V триенале на сценичния плакат, София; I награда за плакат от XVIII биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово и др. Осъществила е пет самостоятелни изложби плакат под мотото „Асоциално за социалното” в Русе, Добрич, Димитровград и Варна.

Член е на: New Vision International Group, СБХ, Секция Графичен дизайн и Камара на дизайнерите в България.

Долап.бг