Представяме ви експертното жури на МКТФ „Пиеро“

Броени дни преди началото на Международния куклено-театрален фестивал (МКТФ) за възрастни „Пиеро“ , който започва ва 23 септември 2023 г., Ви представяме и петчленното международно жури, което ще определи наградите за: музика, сценография, женска роля, мъжка роля,режисура, експериментални и нови форми и GRAND PRIX за най-добър спектакъл.

? Д-Р ИНА БОЖИДАРОВА (ПРЕДСЕДАТЕЛ) завършва „Българска филология“ в СУ „Св. Климент Охридски“, специализира „Театрознание“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, през 1997 г. участва в резидентски курс по драматургия в „Роял Корт театър“ в Лондон, Великобритания. Защитава докторска степен в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ през 2009 г., която е отпечатана през 2010 г. под заглавие „Драматургичната адаптация”, отличена с награда „ИКАР” за критически текст. Хоноруван преподавател е в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ към катедра „Театрознание и театрален мениджмънт“ и към Магистърска програма „Мениджмънт на сценичните изкуства и индустрии“. Като автор издава самостоятелно и в сборници. Има публикации в периодичния и специализирания печат. Превежда от английски.

Спектаклите по нейни текстове и в съавторство с Веселка Кунчева са реализирани в Младежки театър „Николай Бинев“, Столичен куклен театър, Държавен куклен театър – Пловдив, Държавен куклен театър – Стара Загора, Театър 199, Младежки театър, гр. Суботица, Сърбия и др. Много от тях получават номинации, награди (ИКАР И АСКЕЕР) и покани за международни участия.

? КАТА ЧАТО (Kata Csató) е кукловод, куклен режисьор, преподавател и културен мениджър, живеещ и работещ в Будапеща, Унгария. Завършила е Театралната академия в Бялисток, Полша със специалност „Куклен театър“ и в момента е докторант към Университета за театър и кино в Будапеща, Унгария. От 2004 г. работи като актриса и режисьор на свободна практика. Поставя пиеси и преподава актьорско майсторство и режисура за куклен театър.

Поставяла е спектакли в почти всички куклени театри в Унгария, както и в куклени театри в Литва, Полша, Русия, Сърбия, Румъния.

Ката Чато е основател и президент на ESZME – Европейска асоциация на артистите на свободна практика. От 2010 г. е президент на Унгарския център на UNIMA, както и президент на Хуманитарната комисия и член на изпълнителния комитет на UNIMA International.

? КАТАРИНА КЛАНЧНИК КОКУТАР (Katarina Klančnik Kocutar) е театрален критик, преподавател и културен мениджър от Словения. Завършва драматургия в Академията за театър, радио, филм и телевизия в Любляна. От 1999 до 2004 г. е директор на Мариборския куклен театър, след 2004 г. е професионален

програмен сътрудник, а от 2016 г. отново е директор. Пише рецензии за театър за сп. „Изгледи“ и статии за списанията „Катедра“, „Вечер“ и „Диалози“.

Катарина преподава в Академията за театър, радио, филм и телевизия в Любляна и е артистичен директор на ежегодния Международен фестивал на куклените театри Summer Puppet Pier, организиран от Кукления театър в Марибор. Тя е част от изпълнителния комитет на UNIMA International за втори пореден мандат и Президент на комисията по публикации и съвременно писане към UNIMA.

? СИЛВА БЪЧВАРОВА е куклен сценограф. Завършва Художествена гимназия в София и Националната художествена академия в София, специалност „Сценография“. През 1984 г. специализира „Визуален театър“ в Международния театрален институт гр. Шарлевил-Мезиер, Франция.В периода 1992 – 1994 г. е преподавател по куклена сценография в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”. От 1999 г. преподавател по живопис и сценография за куклен театър в НХА – София.

Има над 150 куклени, драматични и музикални спектакъли в България, Югославия, Чехия, Белгия, Мексико; 70 оформления и илюстрирации на книги, плакати, рисунки, живопис, дървена пластика; Над 30 участия в международни изложби в Европа, САЩ, Куба, Мексико, Япония и др.; 30 самостоятелни изложби – Пловдив, София, Варна, Сливен, Хасково, Прага (Чехия), Magdeburg (Германия), Honefoss, Lillehammer (Норвегия), Tolosa (Испания), Alicante (Испания), Будапеща (Унгария), Люксембург. Има множество национални и международни награди за сценография.

? НИКОЛАЙ ИВАНОВ – ОМ е музикант, композитор, художник, чието творческо кредо е синтез между Традиция и Модерност, творящ в отворено поле от стилистики.През 1991 създава първата група с езотерична насоченост и концертираща и до днес – „ОМ“. Автор е на музиката на над 55 филма и релизира над 35 CD в Германия, Франция, Унгария, Норвегия и България. Френската филмова компания МК2 в серията „Musique e cinema du Monde“ селектира и един български автор – Николай Иванов. Носител е на много награди за филмова музика, между които „Златен кон на Леонардо” Милано, най-добра филмова музика (Лос Анжелис Индипендънт Филм Фест, Глобал Новолент Фестивал, Саут Кинемтографик Академи), най-добър саундтрак (Лисабон 2017) и годишната награда на Лисабон Филм Фестивал – The Best Film Composer 2017 и други. Пътешества и изнася концерти на сакрални места по света, като реализирания през 1996 заедно с група актьори и още четирима музиканти най-висок концерт в света –връх Калапатар 5350м. под Еверест, регистриран в Гинес, концерти при Догоните в Мали, при Тувинските шамани, в далечният Север, фиордите на Норвегия и много други. Носител на наградите „Икар“ и „Аскер“ 2022 за спектакъла „ Шах Наме“ (реж. Елена Панайотова).