По следите на Фамилията Булгари на остров Корфу – любопитно

Историята на гръцкият остров Корфу (Керкира) е тясно преплетена с името на семейство Булгари, което вече 400 години е пазител на мощите на Свети Спиридон,  най-почитания светец на острова, смятан за негов патрон и закрилник. От това семейство произлизат много известни гърци, а историята му е тясно свързана с културната, религиозната и политическата история не само на Корфу, но и на цяла Гърция. В семейните архиви и предания на фамилията се твърди, че те са дошли от „Загора“, от което може да се заключи, че семейството е пряк наследник на благородна фамилия с произход от България. Къщата на семейство Булгари, мощите на Св. Спиридон, църквата издигната в негова чест, всичко това и до ден днешен се намира в центъра на град Керкира.

Основоположник на семейството и първи пазител на мощите на Свети Спиридон е СТАМАТ БЪЛГАРСКИ или СТАМАТЕЛО БУЛГАРО, както му казват италианците или СТАМАТИС ВУЛГАРИ, както го наричат гърците. Той получава мощите на светеца като зестра след сватбата му с гъркинята Асимина Калохерти през 1521г, чиито дядо Гергиос Калохертис, който е свещенник, ги спасява от Константинопол през 1453г. след превземането му от турците. Калохертис носи в Керкира не само мощите на Свети Спиридон, но и тези на византийската императрица Теодора (майка на император Михаил III) , които и до сега се намират в Мтрополията на града.

Шест години след сключването на брака, Стамат започва да строи първата църква на Свети Спиридон и през 1531г. тя е готова. Дотогава мощите на светеца се пазят в една малка черква „Св Архангел Михаил“ на края на град Керкира. С тържествено литийно шествие мощите са пренесени в новата църква, която също не е голяма. Започват да се събират пари за голяма църква и отва продължава 40 години. През 1577г., след като са събрани достатъчно средства, старата църква е разрушена и започва строителството на нова, доста по-внушителна, която е завършена през 1596г., като от тогава до днес мощите на Св Спиридон се съхраняват в нея.

Къщата на семейство Булгари е запазена и до ден днешен и се намира точно до църквата на Св Спиридон. През 1541г. те подават молба до венецианският байло на острова да закупят маслинова горичка, която се намира до църквата на светеца и там да построят къща. Получават разрешение и издигат къща в керемидено червен цвят със семейният герб над вратата. Фамилният герб на БУЛГАРИ представлява щит с изправен лъв (lion rampant) обърнат на ляво, стъпил върху турски полумесец. Името на това благородническо семейство е записано в Златната книга на остров Корфу, която съществува до 1797г., когато идват французите и я изгарят. Един от основните извори за историята на семейството е „Хронология на живота на семейство Булгари“.  Според хрониката, от фамилията произлизат лекари, учители, дипломати, министри. Четирима от тях са били протопапас, най-високия църковен ранг на остров Корфу. Голяма част от земите върху които е построен дворецът Ахилион на австрийската императрица Сиси са били техни. През 1698г. венецинският дож Силвестро Валиер издава указ с който дава завинаги титлата граф на главата на семейството Антонио Булгари и на неговите наследници.