Есенно равноденствие ‘2023: Какво означава и кога започва тази година?’

Тази година есенното равноденствие започва в събота, 23 септември 2023 г. Важна дата, която нощните сови очакват с нетърпение, но от която поклонниците на слънцето се страхуват. И за това има основателна причина: от 23 септември 2023 г. официално навлизаме в есента и ще губим средно по 4 минути слънчева светлина всеки ден до 22 декември, когато е зимното слънцестоене.
Но какво точно представлява
равноденствието? Това е астрономическият момент, в който дължината на деня се изравнява с тази на нощта. Всяка година има две равноденствия: едното между 19 и 21 март, когато преминаваме от зима към пролет в северното полукълбо, и второто между 21 и 24 септември, когато оставяме лятото зад гърба си и навлизаме в есента, отново в северното полукълбо.

Следователно есенното равноденствие през 2023 г. ще настъпи в събота, 23 септември, точно в 08:49 ч. и 56 секунди (френско време) по данни на Института по механика и изчисления на ефимериите (IMCCE). В този момент слънцето ще премине над зенита на земния екватор, ще изгрее почти точно на изток и ще залезе на запад.

Миналата година есенното равноденствие настъпи на същата дата, 23 септември, но няколко часа по-рано, точно в 3,03 ч. През 2021 г. есенното равноденствие се пада на 22 септември, както и през 2020 г. Тогава защо датата и часът никога не са едни и същи? За да разберем това, трябва да разгледаме нашия Григориански календар. За нас една година продължава 365 дни. Но в действителност на Земята й трябват точно 365 дни, 5 часа и 48 минути, за да обиколи Слънцето. Затова, за да компенсираме тази разлика във времето, на всеки четири години добавяме по един допълнителен ден – известните високосни години. Тази разлика променя датите и часовете на равноденствията.

Обърнете внимание, че следващото есенно равноденствие, насрочено за 21 септември, ще се състои през 2092 г., докато това на 24 септември е насрочено за 2303 г.!