Отчет на Мандат 2019-2023 г. направи кметът Живко Тодоров

В препълнената зала на Културен център „Загора” на 14 септември 2023 г. /на големия християнски празник Кръстовден/ кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров направи отчет на своя мандат 2019-2023 г. Встъпителните му думи бяха за сложната обстановка и трудностите, които има в тези години общинското ръководство- извънредно положение заради КОВИД, неработещи бизнеси, намалени заради това приходи в общинския бюджет, правителствени кризи, война, високи цени на газ и електричество, непроменени местни данъци и такси вече 11 години….

И точно да започне същинската част с цифри, факти, данни и снимки!

Стана едно красиво и емоционално „нашествие”, когато на сцената се появиха над 10 малки и по-големи математици на Стара Загора, завоювали много медали на международни състезания. Талантите бяха водени от преподавателите си Любомир Любенов и г-жа Димова, а най-малкият на ръст държеше спечелена с ум, разум, кураж, талант и огромен труд – голяма купа-награда от състезание. Любомир Любенов поздрави кмета за неизменната му подкрепа от 2015 г. досега за участието на младите математици на състезания в Сеул, Куала Лумпур и други места – „Благодарим, че имаме устойчивост и съхранен талант”, каза Любомир Любенов. Децата подариха на кмета тениска със своите подписи и получиха неговите специални благодарности.

От 162 млн.лв. през 2020 г., през 2023 г. бюджетът на Община Стара Загора е вече 234 млн.лв. „Намираме се в добро финансово състояние, харчим толкова, колкото събираме” – уточни Живко Тодоров. В началото на презентацията си той информира за успешното развитие на Индустриална зона „Загоре” и за многобройните придобивки за града по различни европроекти: ремонт на Станционната градина за 4,4 млн.лв, ремонт на Зоопарка – 4,2 млн.лв.,на Летен театър – 3 млн.лв., нов пазар в кв.”Казански” за 7 млн.лв, 33 нови електрически автобуси за 44 млн.лв., асфалтиране на улици в промишлената зона за 5 млн.лв. и др.

Впечатляващи бяха снимките от рекултивираното сметище на Мандра баир и на освободените терени от над 350 незаконни постройки в кв.Лозенец.

„Отнесохме много критики за реализиращия се в момента ВиК проект в целия град, макар че това не е проект на Общината. Извинявам се и на екипа си, че и те отнесоха критики заради този проект” – каза кметът Живко Тодоров и уточни още веднъж, че  е нереалистично да се спази обещаният от ВиК срок от една година за ремонти и асфалтиране след това.

Отчетът, подплатен с много визуален материал продължи с успехите в областта на културата, образованието и спорта в Общината – всички те подпомогнати солидно от Община Стара Загора.

„Като дете гледах филма за пръстена на Арабела – завъртиш го и сбъдваш желанията си. Но такъв пръстен, уви, няма. И самите хора трябва да участват в промяната – да правят забележки, да сигнализират, да участват в общата работа, да бъдем по-добре организирано общество. А и знаете, промяната започва от човека в огледалото, от нас самите” – каза кметът Живко Тодоров.

Както емоционално започна отчетът, така и завърши с думите на един възрастен гражданин, който благодари за направените ремонти в пенсионерските клубове. „Защото да знаете,  вие всички тук идвате след нас възрастните хора“ – каза развълнуваният мъж, чиято искрена благодарност бе затрогваща.

Екип на Долап.бг