В ОУ „Кирил Христов“ откриха учебната година с тържество и нови придобивки

Слънчеви детски усмивки, цветя и балони озариха и изпълниха с живот и приповдигнато настроение изцяло обновения училищен двор на старозагорското ОУ „Кирил Христов“ на 15 септември 2023 г., когато официално бе открита новата учебна 2023/2024 година в присъствието на учители, ученици и родители. Тържествено беше посрещнато училищното знаме, прозвучаха и двата химна – на Република България и на Европейския съюз. По традиция в празничния ден първите приветствени слова произнесе директорът на училището Господин Балъкчиев: „Честит първи учебен ден! Аз се радвам, че и тази година толкова много ученици има при нас. Поздравявам специално първокласниците, защото този празник е много важен за тях. Благодаря на колегите, които положиха толкова много усилия, включително и последните дни, за да бъде учебната база така добре подготвена да ви посрещнем днес. И отново за поредна година разполагаме с нова придобивка. Най-накрая се осъществи нашата мечта да имаме добре обновена лека спортна база, което е залог, че ще се постигат и много високи спортни резултати. Имаме добри ученици и добри учители. Спорна и успешна учебна година на всички!“

Много гости и тази година уважиха ръководството в лицето на г-н Балъкчиев и училищния екип с присъствието си: Надежда Чакърова – зам.-кмет по образование, здравеопазване и социални дейности, Методи Марков – зам.-областен управител на област Стара Загора, доц. д-р Емил Славов – зам.-ректор в Тракийския университет и общински съветник, Динко Михайлов – член на Постоянната комисия по спорт и младежки дейности, Валя Бонева – председател на Постоянната комисия по образование към Общински съвет Стара Загора, Огнян Драганов – директор на Държавна опера Стара Загора, придружен от Георги Митев – маркетинг-директор в същата културна институция, Димитър Митев – заместник-директор на Драматичен театър „Гео Милев“, Боян Кулев – общински съветник в Общински съвет Стара Загора, Галина Николова – председател на Обществения съвет на ОУ „Кирил Христов“.

Своите благопожелания към присъстващите отправи заместник-кметът Надежда Чакърова, която поднесе и поздравителен адрес от името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Тя подчерта, че училището разполага със съвременна и модерна база – реновирани са спортните площадки в двора, предстои и физкултурният салон да бъде обновен. „Имате всички условия наистина да прославяте училището и града с Вашите успехи. Пожелавам Ви от сърце един хубав първи учебен ден и една прекрасна нова учебна година!“, подчерта г-жа Чакърова в словото си.

Приветствие изказа и заместник-областният управител г-н Марков: „Уважаеми ученици, учители и родители, искам да Ви поздравя с първия учебен ден! Предстоящата учебна година да Ви донесе много радост, много успехи на Вас и на Вашите деца и да им пожелаем едно щастливо, успешно, ползотворно и чудесно сътрудничество с прекрасния екип на ОУ „Кирил Христов“!“

В последвалата музикално-художествена програма чаровни водещи бяха учениците Калоян Матев от II „д“ клас и Калина Момчилова от IV „а“ клас. Тържеството откри със стихотворение Александра Стефанова от VI „г“ клас. Първокласниците Тервел, Мариян, Денислава и Даниела, представители на четирите паралелки първи класове, с вълнение изнесоха кратък рецитал. С песен зарадва публиката Полина Тодорова от II „б“ клас, а с изящно балетно изпълнение възхити всички Саманта Динчева от II „в“ клас. За празничното настроение допринесоха и фолклорните ритми на танца „Еленино хоро“, изпълнен от ученици от училището – участници в ДФА „Траянци“ с художествен ръководител Росица Христова към ЦПЛР – Стара Загора.

На празника в небето полетяха разноцветни балони от първокласниците – символ на полета им по пътя на знанието. Знак за началото на учебната година бе даден от г-н Балъкчиев с училищния звънец, а г-н Огнян Драганов плисна традиционното менче с вода. С весела глъч учениците влязоха в училището под красива арка с балони, водени от своите учители.

Първият учебен ден бе най-трепетно очакван от 112-те първокласници, които за първи път прекрачиха училищния праг на ОУ „Кирил Христов“. Инициативните им класни ръководители, съвместно с учителите от групите за целодневна организация, се бяха постарали този празник да остане незабравим за първолачетата и ги посрещнаха в украсените класни стаи с китка здравец, питка и мед, като им бяха подготвили една от друга по-интересни изненади и подаръци.

Юлия Пенчева, класен ръководител на I „а“ клас, представи иновативен STEAM урок „Супер Марио“. В магическото царство на Супер Марио децата спасяваха брата на популярния герой и принцесата, като имаха удоволствието да се насладят на разнообразни учебни игри от няколко платформи.

Малките първолачета от I „б“ клас, с класен ръководител Мариета Янакиева, се озоваха насред книгата- игра „Голямото приключение на малкия Таласъмчо“. След вълнуващи преживявания в омагьосаната гора, край дълбоката река и във високата планина успяха да открият любопитното таласъмче в приказното училище.

Първокласниците от I „в“ клас, с класен ръководител Спаска Матева, получиха спешно обаждане от „Пес патрул“. Справиха се отлично с поставените предизвикателства от героите от любимия детски филм и доказаха , че заслужават името си – Шампиончета.

Малките ученици от I „г“ клас, с класен ръководител Донка Димова, представяйки се на другарчетата си по имена, успяха да си открият своите букви в градинка от цветя и да измислят думички с тях. Показаха, че могат да броят до десет в прав и обратен ред и че вече са готови за първи клас.

Специален бе денят и за петокласниците от петте паралелки, с класни ръководители съответно Силвия Балабанова, Митко Коцинов, Албена Мечева, Пламен Михалев и Веска Черкелова. С вълнение и емоции петите класове поеха по своя път в прогимназиалния етап на образование, водени от своите нови преподаватели.

В ОУ „Кирил Христов“ тази учебна година ще учат 883 ученици, разпределени в 33 паралелки, информира заместник-директорът по учебната дейност в прогимназиален етап Марияна Йотова. За тях ще се грижат 69 учители – отлични професионалисти, допълни данните г-н Балъкчиев. От години училището е иновативно, член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, едно от първите, въвели в голяма степен процеса на компютризация и дигитализация в учебния процес. Това  е възможно поради изключително модерната материална база, която непрекъснато се осъвременява. От настоящата 2023-2024 учебна година по общински проект ОУ „Кирил Христов“ разполага и с напълно ремонтирана и обновена училищна спортна база на открито в двора на учебното заведение. Директорът г-н Балъкчиев възлага идейния замисъл и координаторската дейност по реализацията на този проект на младия и инициативен педагогически съветник и психолог Георги Димитров, който влага много труд, креативност, талант и естетически вкус в оформянето на дворното пространство. Училището вече има четири игрища – за футбол, за волейбол, за баскетбол и едно мини футболно игрище с изкуствена трева.

Системната работа в екип на училищния колектив под ръководството на директора Господин Балъкчиев дава своите резултати – не случайно учебното заведение е едно от най-предпочитаните в Стара Загора.

Таня Николова