12 правила за поведение на японските малки ученици

12 правила за поведение на японските малки ученици

Моментът, в който детето започва училище, е повратен за него и семейството му, защото го поставя в съвършено нова среда и налага някои важни промени. Това е и първата официална граница, която разделя детето от неговото безгрижно детство (макар реално то да продължава да си е дете).

В Япония образованието е издигнато на пиедестал, като много специално внимание се обръща именно на най-малките ученици, които тепърва тръгват по този път.

Какво общо има с нас това и то в края на учебната година, а не в началото? Истината е, че голяма част от правилата за поведение на малките японски ученици са прекрасен пример, който бихме могли да използваме смело при възпитанието на децата. И не само, когато наближи да тръгват на училище, а далеч преди това.

Ето 12 от тях, които носят чудесни ползи за малчуганите.

Да слушат винаги внимателно, когато някой говори

Защото само така ще разберат какво им казва и няма да изпадат в недоумение или чудене. Слушането в света на възрастните е изкуство, основите за което обаче се поставят в детството.

Да поздравяват другите и отговарят на техните въпроси с ясен глас, а не мрънкайки

Мрънкането винаги се свързва с опит за прикриване на нещо, дори когато реално няма нищо такова.

Да седят правилно на стола

Не само, защото изкривената стойка създава редица здравословни проблеми, а и заради чисто психологическия ефект, който създава. Човек се доверява и вярва много повече на един изпънат на стола събеседник, отколкото на такъв, който стои отпуснато, сякаш е полегнал.

Да разберат, че това, което принадлежи на другите, не принадлежи и на тях

По този начин ще се научат да зачитат не само чуждата собственост, но и личното пространство на другия.

Да поддържат околната среда подредена и чиста

Това поставя основите на грижите не само за природата, но и за подреждането на ежедневието. Дете, което е свикнало да подрежда стаята си, като възрастен ще си прави много по-стратегически план на дейностите и задачите, които трябва да изпълни. И ще бъде винаги в срок.

Да си лягат сами и се събуждат сами

По отношение на събуждането е въпрос и на навик, но лягането вечер, без подканяне и уговорки, е наистина важен урок, който зависи от родителите. Това помага да детето да си създаде правилен режим и да бъде по-организирано. Нещо, което е особено важно, когато тръгне на училище.

Да не лъжат

Ясно е, че всички родители искат това, но понякога пропускаме да направим нужното, за да научим децата. Важно е те да знаят, че една истина тежи много повече от лъжата. И дори най-изкусната лъжа рано или късно излиза на показ, което носи неудобства и разочарования.

Да не позволяват на никой да се чувства изоставен

Това е основа за съпричастността, която е важно децата да научат още от най-ранна възраст. Защото днес те ще пренебрегнат някое дете, с което доскоро са си играли прекрасно заедно и то ще страда само и изоставено, но утре на неговото място могат да се окажат те.

Когато някой има проблем, трябва да са готови да му помогнат

Ако не с дела, то поне с утеха и разбиране. Това ще ги направи и добри хора като възрастни.

Да не говорят лошо за приятелите си

Щом са вече приятели, те трябва да се научат да ги приемат и с добрите, и с лошите им страни. Ако могат, нека променят лошите навици към добро. Но не бива да изоставят или злословят зад гърба на приятелите си. На всеки език по света, това се нарича предателство.

Да умеят да се разбират, играят и учат с всички около себе си

По този начин ще си създадат повече приятелства и позитивна атмосфера, което е много важно, за да се чувстват комфортно.

Ако се случи да сгрешат, да поднесат своите искрени извинения

Човек се учи от грешките си и почти няма безгрешни хора. Важното е тези грешки да се превърнат в нещо позитивно. А за да не нарани другите или разруши създадени отношения, сгрешилият трябва винаги да намира сили да се извини. Но искрено, а не фалшиво или просто за отбиване на номера.

По материали от Curioctopus / Новите родители