Европейският парламентът одобри старозагорката Илиана Иванова за еврокомисар

Кандидатурата на евродепутатът Илиана Иванова за еврокомисар по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта беше одобрена днес в рамките на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург.

Илиана Иванова събра 552 гласа „за“, 27 „против“ и 51 „въздържал се“ при тайно гласуване.

Изслушването на Илиана Иванова премина сравнително гладко и без сериозни препятствия.

Родената в Стара Загора Илиана Иванова ще наследи на поста Мария Габриел, която в момента е вицепремиер и министър на външните работи. Мандатът на тази Комисия изтича догодина. За да приключи процедурата, Иванова трябва да получи одобрението и на Съвета на ЕС, съобщи БНР.

От 2013 г. досега Иванова бе член на Европейската сметна палата, като от 2022 г. е и председател на Комитета за контрол на качеството в ЕСП. Иванова е била три мандата председател на Втори одитен състав, отговарящ за „Инвестиции за сближаване, растеж и приобщаване“.

Илиана Иванова е отговорен докладчик за одити в областта за оценка на образованието, финансирано от европейски политики, младежката заетост, инициативата Индустрия 4.0 и цифровите иновации в Европа.

От 2009 до 2012 година е била член на Европейския парламент, като е избрана за заместник-председател на комисията по бюджетен контрол и като член на комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите. Преди това от 2007 до 2009 година е член на Столичния общински съвет. В периода 2004-2006 година е анализатор в банки и финансови институции в Тексас и Аризона, САЩ.

През 2004 година Илиана Иванова защитава MBA в глобалното управление от Thunderbird University, Arizona State University, Аризона, САЩ. През 1999 година получава магистърска степен по международни икономически отношения от Икономическия университет във Варна. Владее английски, френски, немски и руски език.