Над 2000 студенти се вляха на редиците на голямото семейство на старозагорската алма-матер

С камбанен звън на храм „Св. Патриарх Евтимий“ започна 11 септември 2023 г. за студентите, преподавателите и гостите на Тракийски университет за началото на новата академична 2023/2024 учебна година. Негово Високо Преосвещенство Старозагорският митрополит Киприан в съслужение със свещеници от всички храмове на Стара Загора отслужи водосвет за здраве и благополучие.

По стар български обичай той благослови хляба и си отчупи залъче за здрава и успешна година.

Рано-рано, събитието беше събрало на студентския форум всички първокурсници и родителите им, за да бъдат поздравени с концертна програма, за „Добре дошли“. Първи на сцената застана прекрасният академичен бенд „Макрофагус“. След тях се представи танцовата формация на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“ с художествен ръководител Христо Иванов. Около сцената беше разположена книжна борса с учебници, книги и помагала предимно с автори -преподаватели в университета. Събраните средства ще бъдат предадени за училището в Царево.

На Форума, Митрополит Киприан, в съслужение със свещеници от епархията , отслужи водоосвещение за откриване на учебната година, за да бъде тя мирна, благодатна, спорна.

Имайте винаги съзнанието, че каквото научите тук, в Тракийския университет, това ще бъде вашия живот и занапред, – каза архиереят.- И винаги знайте, че в лицето на ръководството на Тракийски университет, освен вашите преподаватели, има и хора, на които можете да подражавате. Учете се, защото това е важно за всички ни! Защото само човекът, който знае, той ще може да просперира. Човек, който е натрупал опит в студентските години, ще добие мъдрост и в старите години. Прекрасният Соломон това казва. Затова, обични студенти, бъдете внимателни и дерзайте над учението, за да имате мир и благодат при вашето завършване и успехи във вашия живот!

За много и благословени години! Честит празник на всички! Честита Нова учебна година“!- пожела Митрополит Киприан.

Владиката поръси със светена вода не само официалните лица, но и всички присъстващи на форума.

След представянето на ректорския състав, деканите на факултетите и директорите на колежите, ректорът на Тракийски университет проф. д-р Добри Ярков пръв поздрави новите над 2000 студенти с думите:

Скъпи първокурсници, с особено вълнение заставам пред Вас и с огромна благодарност, че вие сте избрали да учите в Тракийски университет, Стара Загора и да останете в България. И затова се обръщам към вас с чест и почитание!

Добре дошли сте в голямото семейство на Тракийски университет! Тук учат 10000 студенти от 56 държави. Не сте сбъркали във вашия избор, защото Тракийският университет е един от лидерите на висшето образование в България, с над 250 бакалавърски , магистърски и докторски програми , с много висок рейтинг и европейска акредитация на някои от факултетите.

Уважаеми първокурсници, нямам съмнение, че вие ще получите най-добрите знания, ще бъдете обучени в най-добрите умения, но тук ще минат най-добрите години от вашия живот. Тук вие ще се изградите като личности и професионалисти. Затова сме обърнали внимание на вашите извън аудиторни занимания. Тук вие можете да спортувате, да пеете и да танцувате. Може всеки от вас да развие своите способности. Тук всички вие ще бъдете изградени като личности и като строители на нова България. Вие, колеги ще изградите България на ХХІ век. Каква ще бъде тя – зависи от нас като преподаватели и от вас.

Желая ви да бъдете здрави и благословени!

Някои от вас ще останат тук, ще създадат семейства, ще останат да живеят и да се реализират в този прекрасен град – Стара Загора.

От сърце ви желая да имате чудесно време през следващите 4, 5, 6 години в Тракийски университет!

Добре дошли!“- каза ректорът проф. д-р Ярков.

Уважаеми проф. Ярков, първо искам за Ви поздравя с избора Ви за втори ректорски мандат и с избора на академичното ръководство, приветства кметът на Стара Загора Живко Тодоров. –Искам да се обърна към всички студенти, преподаватели и гости, които сте тук: За мене е голяма чест да бъда кмет на град, в който се намира такъв университет като Тракийския и в който се обучават над 10 000 студенти.

През годините Тракийският университет се доказа като място с чудесни преподаватели, а сега вече и с прекрасна база. Специално поздравявам ректора затова, че въпреки трудностите, които имаше през тези години, той успя да се справи с основната задача – да изгради тази чудесна база. Преди месец бях тук и видях с каква европейска библиотека разполагате. Така че имате прекрасни условия да се обучавате. Имате именити преподаватели. Млади се! Пожелавам ви да сте живи и здрави! Учете се сериозно и станете пълноценни граждани на България, като я движите напред, там, където й е мястото.

Пожелавам ви успешна Нова година!- каза г-н Тодоров.

Тракийският университет играе ключова роля за развитието на Старозагорска област и на цяла България – каза в приветствието си областният управител Ива Радева.- Той генерира знания, култивира лидерски умения и подготвя студентите да станат добри професионалисти и активни граждани на обществото.

Нека новата академична година бъде време на усилен труд и учение, на разширяване на хоризонтите и постигане на нови цели.

Пожелавам на всички на добър час, успех и много положителни емоции“.

С приветствие към първокурсниците и гостите на тържеството се обърна и Н Пр. г-жа Саяна – посланик на Монголия в България. Поводът е, че за първи път в университета е приет да учи и монголец. Нейно превъзходителство заяви, че пътят на студентите от Монголия към България е открит и вече повече млади хора ще продължават образованието си в Тракийски университет. Тя подари на библиотеката книги за историята на монголите и на Чингиз хан.

С поучителни думи към първокурсниците се обърна и доайенът на университета проф. Иван Станков в качеството си на председател на настоятелите:

От името на Съвета на настоятелите и от мое име ви поздравявам с откриването на новата учебна година. На първокурсниците – добре дошли в Тракийския университет! Искам да кажа няколко неща:

Уважаеми първокурсници, вие направихте правилния избор да продължите висшето си образование. Тракийският университет е сред най-проспериращите, защото подготвя кадри в най-важните и необходими области и сфери от човешкия живот – прехраната, здравеопазването, образованието, опазването на околната среда и всичко останало съпътстващо. Не съжалявайте, че не сте в столицата, а в Стара Загора. Най-добрите световни университети са извън столиците на държавите – Харвард, Кембрич, Оксфорд, а Стара Загора е един от най-прекрасните градове в България.

Не бива да се подценява българското висше образование. В нашия университет работят изключително качествени преподаватели, прекрасна материална база, успешно ръководство и на университета и на факултетите. Налице са всички предпоставки за качествена подготовка. Аз съм уверен, че бъдещето на България е в ръцете на специалистите.

Уважаеми млади хора, както е казано в химна на студентите, веселете се докато сте млади! Стара Загора и Тракийски университет предлагат всички възможности. Няма по- добра част от човешкия живот от студентството.

На последно място, тук трябва да изградите Вашата мотивация. Да бъдете уверени към това, което ще стане Ваша професия. Защото без любов и отдаденост към професията, реализацията в живота е много трудна!

Желая Ви много късмет и успехи! Бъдете благословени и постигайте мечтите си!“ – каза проф. Станков.

Главният секретар на Тракийски университет доц. д-р Неделина Костадинова прочете приветствен адрес от Президента на Република България Румен Радев, от министри, кметове, организации, университети, училища.

Приветствени думи отправи и Костадин Цочев -председател на Студентския съвет.

Състоя се церемония по предаване на Ключа на знанието от предишния му пазител – Стиляна Иванова от Педагогически факултет на три първокурснички: Михаела Савова от Аграрен факултет, първата кандидатстудентка подала документи в Тракийски университет, Никол Иванова – приета с най-висок бал в специалност „Ветеринарна медицина“ и Лора Китипова -виден спортист с много победи и медали в сферата на волейбола.

С още много красиви моменти продължи празненството: От всички чуждестранни студенти най-много са от Гърция. В знак на радост и признателност майка на един първокурсник от южната ни съседка подари на ректора картина, изработена от нея с герба на университета.

Проф. Нели Грозева, която е ботаник съобщи, че цветята „попиват“ настроението на своите притежатели. Кипарисите в големите саксии пред сцената, ще съхранят празничността и добрите думи. Всеки от тях ще бъде засаден и обгрижван от всеки факултет и дирекция.

Финал поставиха децата от Детска градина No 10 “Светлина“ с директор д-р Йоанна Димитрова, преподавател в Педагогическия факултет. Сладурчовците изиграха един завладяващ рок.

Бели, зелени и червени балони полетяха в синьото небе!

Да бъде мир! Да има здраве! Да се множат успехите! Да живее България!

Росица Ранчева