Медицинските бележки за учениците стават електронни още от тази есен

Медицинските бележки от лекар за отсъствията на учениците по здравословни причини стават електронни от новата учебна година и ще заменят използваните досега хартиени документи. Това обяви министър-председателят акад. Николай Денков по време на третата си онлайн пресконференция, на която отговаряше на въпроси на граждани. Премиерът анонсира новината във връзка със създадените вече над 1000 електронни услуги на държавата.

Идеята възникна по време на срещата, на която преди няколко седмици обсъждахме Механизма за обхват на децата и учениците. Още повече, там изскочи един проблем, че може би има злоупотреби с тези медицински бележки. Ясно е, че когато това влезе в електронния регистър, никой няма да може да злоупотребява“, обясни той. По думите му услугата вече е разработена. Освен мярка срещу злоупот­реби, тя ще облекчи децата, родителите и учителите. Следващата седмица предстои да бъде дадена подробна информация за начина, по който ще работи системата с електронните медицински бележки и за преходния период по въвеждането им, съобщи по-късно правителствената информационна служба.
От пресцентъра на Министерството на здравеопазването пък коментираха за „Дневник“, че промените се отнасят само за бележките, но медицинските картони за здравния статус на учениците, които училищата изискват в началото на всяка учебна година, остават хартиени.

Много неща ще се променят в здравната система през следващите месеци, когато бъдат въведени електронните услуги“, добави още премиерът. Целта е никой да не може да злоупотребява с медицински изделия, със записването в болница от чуждо име или със закупуването на лекарства. Всичко това ще стане видимо и ще помогне много да се изсветлят практики, в които в момента потъват пари, без да дават принос за здравеопазването в България.