Знаменитата статуя на Исус Христос в Рио де Жанейро – любопитно

Кой не е мечтал за Рио де Жанейро ? Но малцина знаят историята на емблемата на града …

СТАТУЯТА НА ХРИСТОС

Знаменитата статуя на Исус Христос на хълма Корковадо в Рио де Жанейро се смята за символ на града и на Бразилия като цяло. Ежегодно милиони туристи се насочват към подножието на статуята, откъдето се открива зашеметяваща панорама към града, живописната планина Пан де Асукар (от португалски – Захарната глава), знаменитите плажове Копакабана и Ипанема, както и към стадиона Маракана. Точните размери на статуята на Христос са: височина 38 метра, включително пиедестала, който е 8 метра, тегло 1145 тона и размах на ръцете 30 метра.

Към върха води електрифицирана железопътна линия (първата в Бразилия), по която пътуват миниатюрни влакчета. Тя е построена много преди статуята – през периода 1882-1884 г., и впоследствие изиграва огромна роля при изграждането на монумента, тъй като по нея до върха са се доставяли всички строителни материали.

През 1921 г. наближаващата стогодишнина от националната независимост на Бразилия (1822 г.) вдъхновява кмета на Рио де Жанейро за създаването на монумента на Исус Христос. Строителството продължава около девет години – от 1922 до 1931 г. Първоначалният проект на паметника е разработен от художника Карлос Освалд – именно той предлага Христос да се изобрази с разперени в благославящ жест ръце, заради което отдалеч фигурата да изглежда като огромен кръст. В първоначалния вариант пиедесталът за статуята е трябвало да бъде с формата на земното кълбо. Поради редица причини създаването на такава огромна скулптура в Бразилия по онова време е било невъзможно. Затова всички нейни детайли, включително фундаментът, са създадени във Франция. На 12 октомври 1931 г. се провежда тържественото откриване и освещаване на монумента, който се превръща в символ на Рио де Жанейро.

Източник:

„Неизвестни знания и факти“