Писмото на Ейбрахам Линкълн до учителя на сина му – любопитно

ПИСМОТО НА ЕЙБРАХАМ ЛИНКЪЛН ДО УЧИТЕЛЯ НА СИНА МУ

„Уважаеми Учителю,

Синът ми ще трябва да научи, че не всички хора са правдиви. Но научете го, че на всеки подлец се пада и един герой, че на всеки егоистичен политик се пада и отдаден лидер.

Научете го, че на всеки враг се пада и един приятел.

Ще отнеме време, знам, но научете го, ако можете, че спечеленият долар е много по-ценен от пет намерени.

Научете го да може да губи и също така да се радва да побеждава. Дръжте го далеч от завистта, ако можете.

Посветете го в тайната на тихия смях. Оставете го да научи рано, че побойниците и самохвалковците са най-лесните за побеждаване.

Научете го на магията на книгите … но дайте му също тихи минути, за да размишлява върху вечната мистерия на птиците в небето, пчелите на слънце и цветята на по склона на зелен хълм. В училище го научете, че по – достойно е да се провалиш, отколкото да мамиш.

Научете го да има вяра в собствените си идеи, дори и когато всеки му казва, че са грешни.

Научете го да бъде внимателен с внимателните хора и твърд с твърдите. Опитайте се да дадете на сина ми силата да не следва тълпата, когато всички други го правят.

Научете го да слуша всички хора, но научете го също да пресява всичко, което чува през ситото на истината и да взема само доброто, което преминава.

Научете го, ако можете, как да се смее, когато е тъжен. Научете го, че няма срам в сълзите. Научете го да се присмива на циниците и да бъде предпазлив с прекалената приветливост.

Научете го да продаде своите мускули и ум на тези, които дават най-много; но никога да не слага етикет с цена на сърцето и душата си.

Научете го как да заглушава ушите си, за да не чува крещящата тълпа… и как да отстоява и да се бори, ако мисли, че е прав. Отнасяйте се с него внимателно; но не прекалено нежно, защото само изпитанието на огъня произвежда качествена стомана. Оставете го да има куража да бъде нетърпелив, оставете го да има търпението да бъде смел.

Научете го винаги да има огромна вяра в себе си, защото тогава той винаги ще има огромна вяра в човечеството. Това е тежко поръчение; но вижте какво можете да направите. Той е толкова добро малко момче, моят син.“