Изложба живопис на Никола Москов бе открита в Изложбена зала „Байер“

В присъствието на семейството му, на много колеги-художници и любители на изкуството, в Изложбена зала „Байер” на 4 септември 2023 г. бе открита изложба с последните творби на художника Никола Москов.

„Преди година, когато празнувахме юбилея на Тодор Ковачев, Никола Москов, лека му пръст, дойде при мен доста развълнуван и настоя да се случи тази изложба, която откриваме днес. Искаше да е през месец ноември. Много се вълнуваше, на първи януари тази година първото обаждане на моя телефон бе от него, около 1 часа след полунощ. Честити ми Новата година и пак изрази притеснението си, дали ще стане изложбата. После пак се чувахме, уточнявахме дати до последно. Учуди ме, че човек и на 80 години, а носи едно притеснение, мисли и премисля нещата. Много се вълнуваше за изложбата! Ние със семейството му не искахме тя да е ретроспективна, той не е имал такава идея, но включихме в нея някои картини от 90-те години. Решихме да ги сложим, защото самата нишка на изложбата се върти около пейзажа, около колорита. При пътуванията си винаги е носел скицник, а като се върне – е работил върху живописни композиции върху тези скици” – сподели думи за автора и за изложбата Милен Алагенски, председател на Съюза на българските художници в Стара Загора.

От името на семейството думите бяха на Мирела Москова, дъщеря на художника. Изключително емоционален, сърдечен и колоритен бе обръщението към присъстващите на проф.Христо Макаков, дългогодишен декан на Педагогическия факултет на Тракийски университет. Той спомени за работата си с Никола Москов във Факултета:

„Беше през 80-те години, във фоайето една грамадна стена той, заедно с другите колеги, качени на стълби, правеха стенописа. Минавам, а той казва: Стой така! И нарисува на един космонавт, горе вдясно на стената –  моите мустаци!  Имаше едно бомбоубежище, разрешиха да стане Клуб на преподавателя и по същия начин той го изографиса вътре и досега неговите стенописи са там – с педагогическа тематика. През 2003 г. Факултетът беше току що образуван, нямахме нищо, в това число и парно – той дойде, поговорихме, изрисува фоайето пред деканата, беше студено, но той рисуваше. Идваше при мен и казваше „Царю честити, мога ли малко да се стопля при теб?”. За друго едно фоайе пратих на му позират студентки тогава – защото той обичаше да рисува живи образи. Но най-доброто, което направи за Факултета, беше параклисът „Свети Игнатий Старозагорски“. Всички минаваме оттам, всички гледаме и неговият дух остава, завинаги свързан с Педагогическия факултет”

Изложбата може да разгледате до 16 септември, така че побързайте! В картините има един магически реализъм, тишина, спокойствие и дълбочина. Не са бъбриви, а са спокойни и сериозни. Съзерцанието им успокоява сетивата.

Никола Москов е роден в  Горна Оряховица през 1942г. Средно образование завършва в родния град в Техникума по механотехника. През 1968г. завършва висшето си образование във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специалност живопис в класа на проф. Никола Кожухаров, анегов асистент е Александър Терзиев. След завършване на образованието си сключва брак с Екатерина Рускова (дъщеря на художника Петър Русков) и се преместват в Стара Загора. Никола Москов започва работа като учител по рисуване в СУ „Иван Вазов“. Продължава педагогическата си кариера в Полувисшия институт за детски учителки в Стара Загора, а по-късно се хабилитира като доцент в Тракийски университет – Стара Загора.

Чрез творчеството си е неотменна част от старозагорската група на художниците, като участва на всички общи изложби и на окръжните такива – ОХИ през 1972г, ОХИ „Младост“ 1979г, ОХИ Живопис „Малък формат“ 1982г, ОХИ „Димитровска земя“ 1982г. и др. Работи в областта на живописта, рисунката, иконата и декоративно-монументалните изкуства. Изографисва параклиса към православен храм „Света Троица“ – Стара Загора заедно със своя зет, художника Емил Михайлов. Негови творби са стенописите в параклиса в Тракийски университет и параклиса към ЗО от закрит тип “Черна гора“. Стенописите в емблематичната за града Бухчева къща също са негово дело. Автор е на илюстрации към различни детски и поетични книги. Никола Москов напусна този свят на 4 април 2023г.

Уляна Кьосева