Стара Загора чества 138 години от Съединението на България

На този 6-ти ден на месец септември, на същото това място, наричано площад „Алеко Богориди“ , днес парк „5 октомври“, преди 138 години старозагорци са се сбрали, за да посрещнат с възгласи, прегръдки и „честито“, като за ново раждане вестта, за Съединението на Княжество България с Източна Румелия. И както пишат изследователите, те с огромна радост и възторг са скандирали „Да живее България“!

След 138 години потомците на онези смели и неподкупни мъже, издигнали високо великата мъдрост „Съединението прави силата“ се събраха, за да отдадат почит и да се поклонят пред подвига и делото на участниците в Съединението.

До щаба на днешната  Втора тунджанска механизирана бригада има един малко познат паметник. Простичък надпис има на него:“От офицерите и войниците на Дванадесети пехотен балкански полк, в памет на падналите от полка в сраженията под Пирот на 12-ти и 13-номври 1885 г. редници Иван Тенев, Добри Манолов, Иван Филипов, Минчо Димитров, Георги Минчев, Иван Йовчев, Стефан Патев и Кънчо Михайлов. Вечна им памет!“

Актьорът Ивелин Керанов прочете вълнуващо есе, в което припомни имената на организаторите и героите на едно от най- българските важни събития в новата ни история, след което на картата на Европа завинаги се изписва името България. Един от най-големите български рецитатори, той изпълни и стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище на Сливница“.

Пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ , изграден през 1902 г., бяха поднесени венци от името на Община Стара Загора, Втора Тунджанска механизирана бригада, Общински съвет Стара Загора, Областна администрация Стара Загора, Тракийски университет Стара Загора и цветя от представители на местната и държавната власт, политически партии и неправителствени организации, признателни граждани.

С големи национални знамена тук положиха своите цветя и мъжете от Сдружение „Брат за брата“. Този път с тях бяха и децата им, облечени в национални носии, за да знаят те и да помнят…

В ритуала участваха представителна рота от Втора тунджанска механизиран бригада и Военният духов оркестър с диригент кап. Цветомир Василев.

На събитието присъстваха още народни представители, заместник-кметовете на Община Стара Загора Радостин Танев, Милена Желева и Красимира Чахова, председателят на Общински съвет Мария Динева, общински съветници, областният управител на Стара Загора Ива Радева и заместник областните управители Теодора Нончева и Методи Марков.

Празникът отбелязват и в шест старозагорски села – Сладък кладенец, Оряховица, Пряпорец, Малко Кадиево, Змейово и Стрелец.

В знак на съпричастност към хората, засегнати от бедствената ситуация в община Царево, празничният концерт по повод Деня на Съединението, който бе предвиден да започне след ритуала , беше отменен.

След 6 септември 1885 г. България вече не е същата. След тази дата – Европа не е същата. Свещенната лудост на един народ, победи политическата наглост и лукавство на мъдрите европейски политици и държавници и гордо заяви на света:“Тази страна, тази земя се нарича България!“

Да живее България!

Росица Ранчева